ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГГ.Рябцев:"Громадян, які відмовилися від річного тарифу на газ, може торкнутися подорожчання"

Г.Рябцев:"Громадян, які відмовилися від річного тарифу на газ, може торкнутися подорожчання"

Вартість тарифів на газ в липні знову збільшиться. Ще недавно українців обнадіяли зниженням тарифів, але на жаль цього не станеться.
Вартість тарифів на газ в липні знову збільшиться. Пов'язано це із зростанням біржових котирувань на європейському ринку. Ще недавно українців обнадіяли зниженням тарифів, але на жаль цього не станеться.
 
За словами експерта з енергетичних питань Геннадія Рябцева, оскільки більшість українських домогосподарств за замовчуванням перевели на річний тариф ще в травні, вони будуть платити за фіксованою ціною і коливання їх не торкнуться. А тих громадян, які відмовилися від річного тарифу, може торкнутися подорожчання. Якщо зараз газ в середньому коштує 10,7 грн / кубометр, а по передоплаті 8,6 грн / кубометр, то в липні цінник може піднятися до 12-13 грн / кубометр.
 
На думку Рябцева, зростання цін на газ на біржах Європи пов'язаний з тим, що в сховищах немає вільного ресурсу і ніхто не поспішає їх наповнювати. На сьогодні в європейських сховищах на 30 млрд кубометрів менше газу, ніж рік тому. Продавати газ за минулорічною ціною європейцям буде невигідно.
 
Що б не обіцяли українцям, навіть з урахуванням фіксованих тарифів, вартість газу в Україні повністю залежить від спекулятивних газових європейських котирувань. Газ за довгостроковими, середньостроковими контрактами і навіть за строковими договорами набагато дешевше. Видобувати газ в Україні також було б дуже вигідно для громадян, і цінник опустився б відразу ж.
 

А поки що Росія штучно занижує поставки газу в Європу для того, щоб країни не могли заповнити свої газові сховища і тримає ціни на високому рівні. Цього літа ціна на блакитне паливо в Європі досягла 4-річного максимуму. 

 
Коментарі (0)