ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГРМ не згодні з висновками перевірок щодо приведення газу до стандартних умов

ГРМ не згодні з висновками перевірок щодо приведення газу до стандартних умов

Оператори газорозподільних мереж не згодні з висновками перевірок щодо приведення газу до стандартних умов, які провела НКРЕКП і будуть оскаржувати
Оператори газорозподільних мереж не згодні з висновками перевірок щодо приведення газу до стандартних умов, які провела Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і будуть їх оскаржувати, про це повідомила прес-служба операторів РГК.
 
«Станом на 19 березня НКРЕКП завершила перевірку перших трьох операторів ГРМ за фактом правомірності приведення обсягів газу до стандартних умов для побутових споживачів. За результатами такої перевірки представники НКРЕКП склали акти. Вони не були підписані операторами ГРМ і будуть оскаржуватись. Цікаво, що всі вони написані за єдиним шаблоном і першими інформацію про зміст цих актів отримали не Оператори ГРМ, а представники державного монополіста НАК «Нафтогаз України», - говориться в повідомлені. 
 
Газорозподільні компанії не погоджуються із висновками комісії і впевнені, що повністю діють в правовому полі. Приведення обсягів природного газу до стандартних умов продиктовані вимогами наступних нормативно-правових актів:
 
1. Закон «Про ринок природного газу», передбачає, що природний газ є товарною продукцією за стандартних умов (тиск – 760 міліметрів ртутного стовпа і температура 20 градусів за Цельсієм).
2. Кодекс газорозподільних систем, затверджений НКРЕКП передбачає, що об'єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов.
3. Типовий договір розподілу природного газу, затверджений постановою НКРЕКП передбачає, що за розрахункову одиницю розподіленого та спожитого природного газу береться кубометр природного газу, приведений до стандартних умов.
 
Оператори ГРМ також звертають увагу, що акти перевірки НКРЕКП не заперечують законність дій компаній. НКРЕКП лише констатує що, на думку регулятора в тарифах на розподіл природного газу вже врахована різниця в обсягах через неприведення газу до стандартних умов. Однак, зібрані дані Асоціацією газового ринку України і розрахунки ВТВ, надані Операторами ГРМ, свідчать про зворотнє.
 
Раніше повідомлялось, що завершилися перевірки «Вінницягазу», «Волиньгазу» і «Київоблгазу» у справі коефіцієнтів.
 
Перевірки облгазів підтвердили підозри про порушення при нарахуванні платежів населенню за спожитий газ. В ході перевірок облгазів на трьох з них виявили незаконні донарахування за газ. 
 

Планується, що ці облгази оштрафують на 850 тис. гривень і зобов'яжуть їх провести перерахунок обсягів споживання для всіх побутових споживачів. 

 
Коментарі (0)