ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГГройсман: Депутати, що вимагають зниження тарифів - популісти

Гройсман: Депутати, що вимагають зниження тарифів - популісти

Розрахунки щодо тарифів на житлово-комунальні послуги роблять місцеві теплокомуненерго, які належать територіальній громаді та якими управляють місцеві ради

Звернення окремих місцевих рад із закликами щодо зменшення тарифів на комунальні послуги носить характер популізму, оскільки розрахунки щодо тарифів здійснюються на місцях та затверджуються самими місцевими радами. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної наради з керівниками місцевих органів виконавчої влади з питань соціального захисту населення для обговорення питання житлових субсидій у понеділок.

Він зауважив, що розрахунки щодо тарифів на житлово-комунальні послуги роблять  місцеві теплокомуненерго, які належать територіальній громаді та якими управляють місцеві ради. У свою чергу місцеві ради, що затверджують інвестиційні програми, штатну чисельність теплокомуненерго, втрати, затверджують ці розрахунки щодо тарифів ЖКГ та передають до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. НКРЕКП погоджується або не погоджується з поданнями.

«Тому коли ми чуємо з вами, що міські ради, або обласні ради, приймають популістські рішення щодо змін тарифів і цін, то я хочу підкреслити в черговий раз - таким міським радам не треба нікуди звертатися. Вони мають звернутися до своїх комунальних підприємств, до своїх виконавчих органів, до свого заступника мера, голови адміністрації з цих питань, - хай менше тоді закладають інвестиційних складових», - заявив Володимир Гройсман.

Голова Уряду зауважив, що в місцевих бюджетах є можливості компенсувати різницю після встановлення ринкових цін на газ. Разом з тим, він зазначив, що такий шлях стимулює зловживання у газовій сфері.

«Будь ласка, якщо ви бажаєте, що вам краще сіяти корупцію через занижені ціни і робити все для того, щоби збагачувалися ті, хто можуть закрутити оборудки теплокомуненерго і водоканалам, - це ваш вибір», - зазначив Володимир Гройсман.

У той же час Прем’єр-міністр висловив сподівання, що відповідальні політики, мери, голови адміністрацій будуть інвестувати ресурси місцевих бюджетів, зокрема, у нові дороги, дитячі садочки, створення робочих місць та розвиток економіки. «Це мій шлях, я готовий тут вас повністю підтримувати», - зазначив він.

Прем’єр-міністр також зауважив, що місцева влада може проаналізувати власні пропозиції щодо формування тарифів та пояснити громадянам, як вони формуються.

«Ціна на газ є некорупційною, єдиною, ринковою, а все інше - як формується на місцях пропозиції щодо затвердження тарифів - візьміть, будь ласка, проаналізуйте, вийдіть до своїх громадян і скажіть правду, як формується тариф, що ви туди закладаєте, які витрати і все інше», - зазначив він.

«Більше інвестувати треба в модернізацію, в те, щоби гріти не асфальт, а українські домівки, і тоді все стане на свої місця», - наголосив Голова Уряду.

 

 
Коментарі (0)