ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГГройсман погрожує звільнити Коболєва через тарифи на газ

Гройсман погрожує звільнити Коболєва через тарифи на газ

НАК "Нафтогаз України" вже підготував проект доповнення до договору купівлі-продажу газу споживачам по спецзобов’язанням

НАК "Нафтогаз України" вже підготував проект доповнення до договору купівлі-продажу газу споживачам по спецзобов’язанням.

Згідно з цим документом, за інформацією Українських Новин, з 1 травня ціна газу збільшиться на 15% - до 9 716 грн за тисячу кубометрів.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пригрозив звільненням голові НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву, якщо компанія не знизить ціну газу для населення з травня поточного року.

"До 24 квітня" Нафтогаз "повинен повідомити всім українцям, що ринкова ціна газу з 1 травня буде нижче, ніж 8,55 гривень/куб. м. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку голови правління "Нафтогазу" і буду просити уряд підтримати моя пропозицію", - сказав Гройсман на засіданні Кабінету міністрів 17 квітня. Право звільнити главу НАК без урахування думки наглядової ради компанії дає нова редакція статуту НАК.

З 1 травня в Україні припиняє діяти ціна газу, який НАК "Нафтогаз України" поставляє споживачам по спецобязательствам, встановлена ​​з листопада 2018 року. Згідно з домовленостями з Міжнародним валютним фондом, закріпленим і в меморандумі про співпрацю з надання програми кредитування на $ 4.9 млрд, і в постанові уряду № 867, ціна газу повинна збільшитися приблизно на 15% - з 8549 грн до 9717 грн за тисячу кубометрів.

Однак імпортна ціна газу у весняно-літній період почала падати і вже зараз знизилася, настільки, що стало можливо встановити ринкову ціну без підвищення. Уряд вирішив використовувати таку ситуацію і 3 квітня змінило методику визначення ціни. Українські Новини повідомляли, що прийнята постанова №293 встановлює помісячне формування ціни на рівні ціни для промисловості, але не вище, встановленої постановою №867. Якби такий механізм визначення ціни працював, то вже з квітня газ міг подешевшати на 30 коп / кубометр. НАК відмовилася виконувати це рішення, оскільки у юристів компанії виникли до нього питання. В "Нафтогазі" заявили, що знизити ціну на газ можна лише в разі скасування спецобязательств, закріплених постановою №867.

"Постановою №293 не передбачено підстав і порядок застосування компанією положень цієї постанови одночасно або замість застосування положень ПСО (постанова №867 - ред). Ми вважаємо, що без скасування Положення ПСО реалізація ринкових механізмів ціноутворення з боку компанії за всіма своїми покупцям / споживачам буде обмежена вимогами Положення ПСО", - зазначалося в листі НАК Кабінету міністрів від 9 квітня.

Пізніше НАК підготував для покупців проект доповнення до договорів купівлі-продажу газу. Згідно з цим документом, копія якого є в розпорядженні агентства, з 1 травня ціна газу для споживачів підвищується до 9 717 грн за тисячу кубометрів і діє до кінця травня 2019 року.

Фактично НАК підтвердив, що не має наміру виконувати постанову уряду про зниження ціни газу №293 і продовжить керуватися постановою №867.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості наполягають, що НАК зобов'язаний виконати рішення уряду і знизити ціну газу, причому ще з квітня. У листі Міненерго на адресу НАК наголошується, що для зниження ціни скасування ПСО не обов'язкова. Крім того, в Міненерго відзначають, що ст. 11 Закону України "Про ринок природного газу" не обмежує повноважень уряду за кількістю актів, які повинні бути прийняті щодо покладання спецобязательств на суб'єкти ринку, і всі постанови і розпорядження уряду обов'язкові для виконання.

В уряді стверджують, що МВФ не висловив претензій з приводу рішення змінити методику визначення ціни, оскільки вона дає можливість встановити ринкову ціну газу, хоча і на весняно-літній період. У коментарі Українським Новинам 14 квітня Володимир Гройсман заявив, що прийняттям постанови №293 уряд не порушило домовленості з МВФ. Потім відсутність претензія з боку кредитора агентству неофіційно підтвердили в Міністерстві фінансів України. 

 
Коментарі (0)