ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГГройсман пояснив, чому газ в Україні подорожчає

Гройсман пояснив, чому газ в Україні подорожчає

Одним з пунктів переговорів України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є питання ціни на газ для населення, і уряд шукає компроміс з кредитором.

Одним з пунктів переговорів України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є питання ціни на газ для населення, і уряд шукає компроміс з кредитором. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє прес-служба уряду.

"Є вимога партнерів вирівняти ціну промислового газу та газу для населення. Це чутливе питання для українців і для мене. Дискусія важка. Вона йде з літа минулого року. Понад рік ми ситуацію утримували. Тепер будемо обговорювати питання з Місією МВФ, шукати компроміс, щоб захистити громадян ", - зазначив Гройсман.

Прем'єр-міністр підкреслив, що такий компроміс дозволить продовжити співпрацю з усім фінансовим світом, а значить, вирішувати питання боргового навантаження.

"Перед Україною відкриються можливості перекредитування, зниження боргового навантаження в рамках реалізації урядової стратегії управління держборгом", - підкреслив Гройсман.

Глава уряду нагадав, що ключова мета переговорів уряду з міжнародними фінансовими організаціями, в тому числі МВФ, - зменшити боргове навантаження на бюджет і позбутися боргових пут.

Нагадаємо, в Україні "заморозили" ціну на газ для населення до 1 жовтня - Кабмін продовжив спеціальні зобов'язання для "Нафтогазу України" до кінця вересня 2018.

Якби Кабмін не продовжив постанову про спецобязательствах "Нафтогазу", в Україні довелося б переглядати ціни на газ через те, що вступив би в силу інший документ - постанову від 22 березня 2017 року. Однак в методиці, запропонованій в цій постанові, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону - т.зв. "Імпортний паритет", введення обліку якого і вимагає МВФ. Формула перегляду ще не готова.

Рішення про те, як саме буде враховуватися імпортний паритет, Україна прийме після завершення консультацій з МВФ, Світовим банком і Європейським Енергоспівтовариства. Раніше в МВФ відзначили: ціна на газ для населення повинна дорівнювати ціні для імпортерів. Це питання залишається під пильною увагою Фонду і вирішення проблеми посприяє виділенню Україні чергового траншу фіндопомоги.

Експерти вважають, що Україна і МВФ вже прийшли до консенсусу щодо тарифів на газ, так як на початку вересня місія Фонду відвідає Київ. Однак в уряді стверджують, що ніякого остаточного рішення з питання підвищення ціни на газ так і не прийнято.

 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
03 Вересня 2018 p. 18:31
Знецінення національних грошей, тобто інфляція , зовні виражається у періодичному підвищенні цін і тарифів, і одночасно, але у меншій мірі, зарплат і пенсій.
Коля Пухов
03 Вересня 2018 p. 18:35
Це дійсно правдиве пояснення "чому газ в Україні подорожчає".