ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаГройсман: Україна не буде купувати вугілля в агресора попри дефіцит ресурсу

Гройсман: Україна не буде купувати вугілля в агресора попри дефіцит ресурсу

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що вугілля у держави-агресора уряд закуповувати не буде, хоча Україна й відчуває потужний дефіцит ресурсу.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на прес-конференції за підсумками року діяльності уряду, передає УНН з посиланням на прес-службу КМУ.

На думку Прем’єра, енергетична та економічна блокада, що дала можливість Росії вкрасти українські підприємства та отримати контроль над українськими надрами, була якісною спецоперацією країни-агресора на українській території.

«Беззаперечно, нам потрібно вугілля, що не вистачає, закуповувати у різних країнах. Я прихильник того, щоб ми закуповували в Сполучених Штатах, Австралії – у інших країнах, а не у країни-агресора», – зазначив очільник уряду.

«Для нас дуже важливо диверсифікувати (постачання вугілля - ред.), але ні в якому разі не постачати з Російської Федерації», – сказав він.

Прем’єр-міністр переконаний, що штучно організована блокада підігравала інтересам Російської Федерації.

«Блокада, яка була зроблена відносно заборони України доступу до власних надр, я називаю її економічною і енергетичною, була в інтересах Російської Федерації. Я вважаю, що це ще одна якісна спецоперація ворога на нашій території. Вони отримали подачу від України руками деяких українців – тих, хто замислив це, був лідерами блокади і підігравав чітко росіянам», – підкреслив він.

Зокрема, внаслідок блокади українські підприємства, які платили податки в Україну, працюють сьогодні на Росію, а українські надра забрані росіянами в актив країни-агресора, наголосив очільник уряду.

 «Десятки, сотні мільярдів просто були перенаправлені в економіку Російської Федерації», – підкреслив урядовець.

Прем’єр-міністр наголосив, що уряд здійснив низку заходів, спрямованих на досягнення енергетичної незалежності. Також багато змін були здійснені упродовж 2014-2015 років. У результаті, сьогодні 501 день Україна не споживає краплини російського газу.

Докладаються багато зусиль для розвитку гідроенергетики, нарощення потужностей атомної енергетики, здійснюється модернізація системи. Так, проводиться модернізація Трипільської ТЕС, на що потрібно 1 млрд грн. Також цього року будуть перебудовані два блоки Зміївської ТЕС, що працювали на антрацитовому вугіллі.

«Ми розуміли, що нас заблокують, але думали, що це зроблять росіяни», - наголосив Гройсман, підкреслюючи негативні наслідки енергетичної блокади для України.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Україна вже почала контрактувати вугілля з Південної Африки, яке частково надійде в травні, та розраховує закуповувати вугілля в Америці. 

 

 
Коментарі (0)