ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГГройсман уточнив деталі монетизації субсидій

Гройсман уточнив деталі монетизації субсидій

Замість системи взаємозаліків Кабмін обіцяє розраховуватися з субсідіантамі «живими» грошима.

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в 2019 році повинні з віртуальних стати реальними: замість системи взаємозаліків Кабмін обіцяє розраховуватися з субсідіантамі "живими" грошима. Про це днями заявив прем'єр Володимир Гройсман.

Як з'ясувалося, держдопомогу готівкою люди зможуть отримати не з 1 січня, а поступово в кілька етапів протягом року. При цьому обіцяють видати на руки не всі гроші, як планувалося спочатку, а лише суму, заощаджену на оплату ЖКП за підсумками сезону.

Як роз'яснив Гройсман, з січня старті не монетизація, а лише підготовка і прийняття нормативних актів і відкриття особових рахунків в банках для субсідіантов. Так як одержувачів держдопомоги зараз понад 5 мільйонів, то до 1 травня 2019 р обіцяють відкрити рахунки лише тим, хто звернувся за субсидією вперше. Таких може бути до 150 тис. Чол. "Наступний етап - переклад всіх на особові рахунки. Саме туди будемо направляти доплату держави за сплату житлово-комунальних послуг, а вже звідти кошти повинні потрапляти до теплопостачальникам і іншим постачальникам компослуг", - уточнив прем'єр. У другу чергу, з 1 травня і до кінця літа, "монетизують тих", хто отримує допомогу від держави і тоді, коли немає платежів за опалення (близько 2 млн чол.). І тільки на третьому етапі, який обіцяють закінчити до 1 жовтня 2019 р монетизація компослуг дійде до всіх, хто потребує.

Міністр соцполітики андрей Рева повідомив, що поки завершується часткова монетизація і стосується тільки опалення: ті, хто витратив на обігрів газу і світло менше норми на 100 куб. м газу і більше і на 150 кВт-год "струму" і більше, отримують на руки відповідно по 700 грн і 130 грн. Інша економія, їли вона є, піде до держбюджету. У минулому році Кабмін критикували за це, і Рева пообіцяв, що за новими правилами, якщо людина заощадив газ або "ток" у порівнянні з нормою споживання, в 2019 році йому видадуть всю вартість економії, але після закінчення отопсезона. Міністр упевнений, що нововведення стане стимулювати одержувачів субсидій не тільки "прикручувати кран" і мерзнути, але і утеплювати свої будинки.

Також влада обіцяє, що грошей в бюджеті на "живі" виплати вистачить: в проекті держбюджету закладено 55 млрд грн.

 
Коментарі (0)