ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВГройсман вважає, що проблема львівського сміття не має політичного підґрунтя

Гройсман вважає, що проблема львівського сміття не має політичного підґрунтя

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає недоцільним шукати політичне підґрунтя в питанні утилізації побутових відходів у Львові

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман  вважає недоцільним шукати політичне підґрунтя в питанні утилізації побутових відходів у Львові і втягувати його, як Главу Уряду, в політичні чвари, натомість варто нагадати, що весь останній рік – з моменту трагедії на сміттєзвалищі в Грибовичах – Уряд та голови багатьох українським містдопомагали Львову та міському голові Андрію Садовому в розв’язанні проблеми утилізації відходів. 

Про це Володимир Гройсман  сказав  в інтерв’ю Ліга.net, передає Урядовий портал.

«Я не ворог Андрію Івановичу Садовому (міському голові Львова). Він це теж знає. Але факт в тому, що за 11 років він не спромігся вирішити цю надважливу проблему».

Володимир Гройсман підкреслив, що колеги Садового  - міські голови Києва й інших міст - не раз «підставляли Львову плече». «Але ж ви теж розумієте, що якщо вивозити вантажівками львівський сміття в інші міста, то через день, три, п'ять підуть розмови, а потім люди почнуть висловлювати своє невдоволення. І місцевій владі нікуди буде подітися. Це з одного боку, - сказав Володимир Гройсман. - А з іншого боку, я дуже люблю Львів. У мене до нього особливе ставлення. Я не раз приїжджав, не раз об'єднував, двічі спілкувався з жителями Грибовичів (під Львовом, де розташований сміттєвий полігон). Робив все, що можна, щоб допомогти утримати ситуацію, не загострюючи проблем. Навіщо Андрій Іванович потім почав мене втягувати в якусь політичну історію, в чвари - це питання не до мене».

Глава Уряду нагадав, що сам був міським головою багато років, і проблему утилізації сміття вирішував сам – без допомоги від центральної влади.

«(Вінницький) полігон був закритий з 1979 року. Ситуація була дійсно жахливою: сміття, все горить, димить. Коли я тільки обрався міським головою, я приїхав в село (біля полігону) і прийшов до сільського клубу. Я чотири з половиною години безпосередньо спілкувався з цими людьми. Я почув все про ці десятиліття. Вони ніколи до цього живого міського голову в очі не бачили - Вінниця туди просто звозила сміття. Я взяв зобов'язання за три-чотири роки навести порядок. Ми побудували новий  водопровід, відремонтували дороги, налагодили сортування, видобуток газу, побудували газові свердловини. Ми застосували європейські технології і зняли проблему. Запахів немає, не горить, - розповів Глава Уряду. - Будь ласка, Андрій Іванович, подивіться, як вирішена така ж проблема в Вінниці. Було б дуже добре, щоб депутати «Самопомочі» теж приїхали подивилися».

Глава Уряду підкреслив, що з великою повагою ставиться до міських голів.

 «Я співавтор реформи з децентралізації. Все, що можна було зробити для місцевого самоврядування, ми зробили. Коли я вирішував проблему сміття на вінницькому полігоні, у мене десятків мільйонів не було на рахунках. Зараз у них є сотні мільйонів. І це можна вирішити. Я вважаю, тут треба питати Садового, чому він не може або не хоче. Можливо, це не було для Садового пріоритетним питанням. Можливо, він прорахувався. Того, що хтось міг скористався цією ситуацією, я не можу виключати. Але ж підняли проблему чи не штучно - на звалищі в Грибовичах загинули люди. Що заважало поставити там техніку? Що заважало утримувати полігон в належному стані, щоб він не горів?», - підкреслив Глава Уряду. 

 

 
Коментарі (0)