ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГройсман:«Судовий процес між Нафтогазом та Газпромом є наслідком підписання контракту Тимошенко»

Гройсман:«Судовий процес між Нафтогазом та Газпромом є наслідком підписання контракту Тимошенко»

Гройсман обіцяє передати Тимошенко Росії, якщо Стокгольмський арбітраж винесе рішення не на користь НАК "Нафтогаз" за позовом "Нафтогазу" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу
Якщо Стокгольмський арбітраж винесе рішення не на користь НАК "Нафтогаз" за позовом "Нафтогазу" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу, доведеться передати Юлію Тимошенко у Росію замість грошей. Про це під час прес-конференції заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повдомляє Економічна правда.
 
"Я не можу прогнозувати рішення суду. Я думаю, що у нас достатньо міцна правова позиція, але ми не можемо передбачати. Суд буде визначатись, ми поважаємо рішення суду. Якщо ми виграємо – справедливість відновиться по відношенню до України. Якщо не дай бог буде інше рішення суду, це десятки млрд доларів, які не можуть бути пред’явлені Україні… я не можу тут коментувати", - заявив він.
 
За словами Гройсмана, судовий процес між "Нафтогазом" та "Газпромом" є наслідком підписання контакту Тимошенко.
 
"І нам Росія все порахувала, що вона попідписувала і поставила 40 млрд доларів позов до суду. Ну доведеться передати Тимошенко замість грошей, якщо вона підписала, вона і несе за це відповідальність. Чого ж за це мають платити всі українські громадяни? Іншого варіанта немає", - заявив прем’єр.
 
Як повідомлялося, "Газпром" в червні 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з "Нафтогазу" боргу за поставлений в 2013-2014 роках газ, а також коштів за формулою "бери, або плати" на суму 5,3 млрд доларів.
 
Зі свого боку "Нафтогаз" звернувся з позовом про ретроактивну зміну ціни, відшкодування переплат і скасування заборони реекспорту. Суд об'єднав обидва позови. Винесення рішення арбітрами за контрактом на поставку газу планується в квітні 2017 року.

В цілому, взаємні претензії ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за договором купівлі-продажу газу становлять близько 45,7 млрд доларів і 17,9 млрд доларів (без відсотків - 36,7 млрд доларів і 14 млрд доларів) відповідно. 

 
Коментарі (0)