ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаХАЕС забезпечила себе ядерним пальним на декілька років

ХАЕС забезпечила себе ядерним пальним на декілька років

Для роботи енергоблоків використовується ядерне паливо компанії "ТВЕЛ" (Російська Федерація)

 

Хмельницька АЕС забезпечена ядерним паливом на найближчі роки, передає Depo.Хмельницький за інформацією пресслужби підприємства.

За словами заступника головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки ВП ХАЕС Віталія Литуса, для роботи енергоблоків використовується ядерне паливо компанії "ТВЕЛ" (Російська Федерація). Технологією виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, якими обладнані українські атомні електростанції володіють компаніі Westinghouse та "ТВЕЛ". Наявність щонайменше двох постачальників палива підвищує енергетичну безпеку будь якої країни, позбавляючи її залежності від монополіста Програма диверсифікації джерел постачання ядерного палива — найбільш амбітний та значущий проект для майбутнього не лише української атомної енергетики, але й для всіх країн із реакторами типу ВВЕР.

"Американське паливо фірми Westinghouse проходить випробування на Запорізькій і Южно-Українській АЕС, є у планах Енергоатома переведення на роботу з альтернативним російському ядерному паливу, і Рівненської АЕС. Якщо подібне рішення буде ухвалене стосовно нашої атомної електростанції, почнемо його виконувати. Але впровадження буде поетапним, а не одномоментним завантаженням всієї партії ТВЕЛів", - зауваживує Литус.

Згідно з діючими угодами у поточному році заплановано вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) у Росію. Вже з наступного року, за сприятливих для цього обставин, планують відправляти його на зберігання у Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива, будівництво якого завершується в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. 

Пілотним енергоблоком серед ВВЕР-1000 із відвантаження ядерного палива за технологією Holtec, яке на ЧАЕС, залишається перший блок ХАЕС, затверджено вже відповідний графік, за яким пілотне відвантаження заплановано здійснити у наступному році. На другому енергоблоці поки що тільки проводитимуться комплексні випробування обладнання цієї корпорації.

 

 

 
Коментарі (0)