ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїХарків завмер в очікуванні повені

Харків завмер в очікуванні повені

В області також очікують повені. За словами віце-губернатора Валентина Дулуба, до зони підтоплення потрапить понад 200 населених пунктів

Разом з весняним сонцем Харків очікує проблема підтоплення будинків і навіть цілих мікрорайонів. Найбільше не пощастило жителям району Основа: від ґрунтових вод вони страждають не тільки навесні, але і в морози. «Замерзла вода має властивість розширюватися в об’ємі, тому цілу зиму в цьому районі тріщали паркани і навіть стіни приватних будинків. Тому з настанням весни наймасштабніше підтоплення очікується саме в цій частині міста», - розповів директор відділення інженерного захисту територій УкрНДІІНТВ Анатолій Головков. Через кілька тижнів вода заллє приватні забудови та підвали в районі залізничної станції, а також по вул. Достоєвського та вул. Валдайській.

В центрі міста від вогкості і води доведеться потерпати жителям старих будинків, розташованих по обидві сторони річок Харків і Лопань. Але не менше клопоту буде і у власників новобудов на вул. Клочківській: за попередніми прогнозами, вода у підвалах підніметься по пояс. Крім того, «плавати» буде і ринок «Барабашово», а також всі довколишні будинки, які знаходяться в зниженій частині, починаючи від метромоста і закінчуючи 519-м мікрорайоном.

Не перший рік від підземних вод страждають і жителі селища Хвилинка. Під час відлиги місцеві городи перетворюються в неглибокі озера, а будинки більше нагадують айсберги на водній гладі. Анатолій Головков запевняє: щоб уникнути аварійних ситуацій у зв'язку з підтопленнями, необхідно знизити рівень води в річках і озерах, а також розчистити їх дно. «Але останню процедуру щороку не проводять, адже щоб розчистити 1 кілометр русла, потрібно близько 2-3 мільйонів гривень», - пояснює фахівець.

В облуправлінні МНС до паводку вже готові і запевняють, що ситуація знаходиться під контролем. У цьому році сніг випав на не промерзлу землю, тому рятувальники сподіваються, що вода піде без будь-яких ускладнень.

«Там, де все ж можливі підтоплення, працюватиме спеціальна техніка. Крім того, ми врегулювали питання про спільне скиданні води з Росією, річки якої проходять по території нашого регіону. Також регулюється скидання води місцевих річок і озер, які знаходяться в області», - розповів помічник начальника ГУ МНС у Харківській області Ігор Лупандін.

В області також очікують повені. За словами віце-губернатора Валентина Дулуба, до зони підтоплення потрапить понад 200 населених пунктів. В облдержадміністрації вже підрахували: постраждати можуть 18 тис. дворів із загальною кількістю населення більше 60 тис. чоловік. Крім того, рівень води може значно піднятися в сотні артезіанських свердловин і в 3 тисячах колодязів.


За матеріалами газети «Сегодня»

 
Коментарі (0)