ГоловнаПослугиФінансування ЖКГЙого величність Бургер: історія та цікаві факти

Його величність Бургер: історія та цікаві факти

Бургер - одна з найпопулярніших сучасних страв, яку полюбляє практично кожен

Бургер - одна з найпопулярніших сучасних страв, яку полюбляє практично кожен. Отримавши статус короля сучасного фастфуду, він, схоже, не збирається здавати своїх позицій. 

Традиційно гамбургер вважається винаходом американців, але насправді історія його походження має кілька версій. За легендою, котлетами з хлібом смакували ще за часів Стародавнього Риму. Згідно з записом у старовинній кулінарній книзі, ця страва мала мелодійну назву «isicia omentata». 

Слово «гамбургер» уперше з'явилося в 1880 році, коли німецький торговець, подорожуючи Азією, побачив, як зберігають м'ясо в тих краях. Кочівники-монголи, які звикли проводити більшу частину свого життя в далеких походах, складали шматки м'яса під сідло, де воно відбивалося, набуваючи м'якості і відомої плоскої форми. Запозичений рецепт торговець привіз на батьківщину — до Гамбурга.

За іншою версією, страва отримала свою назву від міста Гамбург, тільки розташованого не в Німеччині, а в американському штаті Нью-Йорк. Саме там у 1885 році брати Френк та Чарльз Менчіси пропонували відвідувачам ярмарку поласувати смаженою яловичою котлетою, вкладеною між двома булочками.

Однак «батьком» бургера вважають Луї Лессінга з міста Нью-Хейвен. Свій перший гамбургер він приготував у 1900 році. На прохання клієнта швидко зробити якусь гарячу страву Лессінг, що в цей час якраз порався з фаршем, сформував котлету й обсмажив її на грилі. Готове м'ясо Луї подав між двома шматочками хліба з соусом і листям салату. Згодом він запатентував цей рецепт, офіцйно закріпивши за собою авторство на перший американський гамбургер.

Окрім доволі заплутаної історії виникнення, з бургерами пов’язано чимало цікавих фактів:

  • У місті Сеймур існує Зал Слави Бургера. Там також щорічно проходить Бургер Фестиваль, на який з усього світу з'їжджаються любителі цієї страви.
  • Під час Першої Світової Війни уряд США спробував перейменувати бургери в «сендвічі свободи», однак ця спроба не мала успіху.
  • Найбільший бургер важив 914 кг. Приготували його в штаті Міннесота. На приготування гіганта витратили 30 кг бекону, 18 кг сиру і понад 20 кг цибулі й салату.
  • Найдорожчий бургер коштував 10 000 доларів. Його продали на благодійному аукціоні в Дубаї у 2017 році.
  • Рекорд у змаганні на швидкісне поїдання бургерів належить японцю Такеру Кобаяші, який у серпні 2010 року за 3 хвилини з'їв 10 бургерів.
  • Енді Воргол, ікона поп-арту, знайшов у бургерах джерело натхнення. Митець писав з них портрети, а також, не соромлячись, їв цю страву перед камерою для відеоінсталяції.
  • Бургер мало не побував у космосі. Відправити його туди за допомогою гелевої кулі у 2012 році намагалися студенти з Гарварду. Проте за межі атмосфери бургер так і не потрапив.
  • Бургери не псуються. Одного разу американець Девід Уіппл виявив у кишені своєї куртки бургер, придбаний 14 років тому. Їжа з часом затверділа, однак її вигляд і навіть смак майже не змінилися.
  • Мешканець Флориди Гаррі Сперл — найвідоміший колекціонер речей, пов'язаних з бургерами. Колекція Гаррі налічує понад 6 000 предметів. Її окраса — мотоцикл Harley Davidson Sportster 1987-го, стилізований під чізбургер.

Довгий час бургери вважалися елементом меню фастфудів. Однак популярність страви, що досягла апогею, призвела до перегляду її статусу. У 2010 р шеф-кухар з Франції, власник ресторану з трьома мішленівськими зірками вніс бургер у меню закладу. Придбавши вишуканий і витончений вигляд, бургер гідно займає місце поряд із устрицями, морськими гребінцями, аж ніяк не втрачаючи своєї популярності. 

До речі, широкий вибір апетитних бургерів для шанувальників морепродуктів пропонує львівський ресторан “Анчоусна”. Ви вже куштували бургер з червоним окунем та щупальцями кальмарів? А з мідіями чи тигровими креветками? Якою б не була відповідь, завітайте в “Анчоусну”! А якщо вам ніколи, чи просто не хочеться полишати домашній затишок, в нагоді стане доставка бургерів . Досвідчені шеф-кухарі обов'язково порадують вас приготуванням страви на високому рівні, а завдяки швидким кур’єрам на неї не доведеться довго чекати. Тож не нехтуйте нагодою закохатися в улюблені бургери по-новому.

 
Коментарі (0)