ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЯценюк: Нарахування населенню за газ за підвищеними нормами є незаконним

Яценюк: Нарахування населенню за газ за підвищеними нормами є незаконним

Під час засідання Уряду 23 березня Арсеній Яценюк звернувся до підприємств газопостачання з вимогою перерахувати оплату за газ для домогосподарств без лічильників за нормативами 4,4 та 14 куб м, а вже отримані кошти повернути громадянам

Останнім часом Газопостачальні підприємства почали виставляти рахунки домогосподарствам за підвищеними нормативами. Так, для домогосподарств з однією газовою плитою норматив склав 6 куб. м на одну особу, а з плитою та колонкою - 18 куб. м на особу. Замість ухвалених Урядом 4,4 та 14 куб м. відповідно.

У зв'язку із цим, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від підприємств газопостачання негайно перерахувати норматив і повернути громадянам кошти.

Глава Уряду повідомив, що отримав звернення громадян щодо завищення нарахувань  підприємствами газопостачання. Протягом останніх кількох місяців громадянам, у яких немає газових лічильників, підприємства газопостачання почали виставляти рахунки за підвищеними нормами – з розрахунку 6 кубічних метрів газу на одну особу на місяць для домогосподарств лише із газовою плитою та 18 кубометрів на особу на місяць із газовою плитою та колонкою.

«Це суперечить постанові Кабінету Міністрів, ухваленій минулого року. Але суд скасував рішення Уряду, і таким чином зараз підприємства щодо газопостачання прийняли відповідні рішення», - наголосив Арсеній Яценюк.

«У залежності від домогосподарства, це від 195 до 1800 гривень за період опалювального сезону, які незаконно хочуть отримати з громадян країни і зарахувати до доходів облгазів», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк запропонував Урядові, зважаючи на те, що вища судова інстанція скасувала попереднє урядове рішення, за невідкладною процедурою ухвалити постанову, якою встановити норматив у  4,4 кубічних метра на одну особу на місяць для домогосподарств лише із газовою плитою та 14 кубометрів на особу на місяць із газовою плитою та колонкою – як обраховано Міністерством енергетики та вугільної промисловості і НКРЕКП.

Дана постанова була ухвалена Урядом.

Прем’єр-міністр звернувся до газопостачальних підприємств: «Рішення про нарахування нормативу 6 кубічних метрів не відповідає постанові Кабінету Міністрів, тобто є незаконним».

«Я вимагаю негайно перерахувати (нормативи) і повернути людям кошти», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Як раніше повідомляла "УК", Вищий адміністративний суд України залишив без задоволення касаційну скаргу Кабінету Міністрів на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва і підтримав ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду щодо визнання незаконною та скасування постанови № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» від 29 квітня 2015 року, якою саме і були встановлені "зменшені" норми споживання газу. 

Згідно цією постановою Уряд раніше знизив норми споживання природного газу для домогосподарств, у яких не встановлені газові лічильники, а саме:

- при використанні газової плити за наявності централізованого гарячого водопостачання - 3 куб. м. на людину (до внесення змін - 6 куб. м);

- при використанні газової плити у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 4,5 куб. м. на людину (до внесення змін - 9 куб. м);

- при використанні газової плити та водонагрівача - 9 куб. м. на людину (до внесення змін - 18 куб. м).

В очевидь, аби обійти постанові суду, цього разу норми споживання було перераховано і встановлено у розмірі 4,4 та 14 куб. м.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Березня 2016 p. 21:01
Вже з лютого 2016 року оплату за газ збільшили у 2 рази (!), збільшивши так звані норми споживання. У такому разі природньо було б перерахувати субсидію, тобто збільшити її, як мінімум , у 2 рази, адже субсидія розраховувалась по старим нормам споживання. Але ганьба--вона і в Африці ганьба: будь-що, якщо воно правильне і справедливе, але збиткове для можновладців , визнається неправильним. Так сталося і із перерахунком субсидій.Обманом і шахрайством це важко назвати, оскільки останні припускають все-таки якесь мистецтво фокусника, а тут просто наглий грабунок.