ГоловнаПублікаціїЖитлоЯк держава вкладає гроші у житловий фонд

Як держава вкладає гроші у житловий фонд

У країнах Східної Європи та Балтії власникам житла надаються кошти за рахунок бюджету для фінансування частини витрат на капремонт будинків. Експерти Інституту економіки міста проаналізували особливості дотування житлової сфери.
Бюджетні кошти надаються безоплатно і безповоротно у формі субсидії (гранти) для співфінансування витрат на капітальний ремонт (модернізацію) чи у формі компенсації певної частини фактично власниками вироблених витрат. Загальними для всіх країн є наступні принципи:
 
- ініціатива щодо прийняття рішення про проведення капітального ремонту будинку належить власникам, рішення приймається на загальних зборах;
 
-надання бюджетних коштів здійснюється за заявою власників (або уповноважених ними організацій) і, як правило, на конкурсній основі;
 
- бюджетні кошти надаються тільки на умови і тільки за фактом фінансування певної частки вартості робіт самими власниками приміщень (власних і позикових коштів).
 

Словаччина

З коштів державного бюджету надаються субсидії на усунення дефектів панельних будинків, що виникли через недоліки проектних рішень та недотримання технології будівництва, якщо такі недоліки зустрічаються в будинках цієї серії з частотою не менше 20%. Максимальний розмір субсидії (залежно від виду дефекту) може скласти 50% витрат на усунення дефекту (ремонт), але з обмеженнями по максимальній сумі в розрахунку на одну квартиру. 
 
Претендувати на субсидію можуть муніципалітет, житлово-будівельний кооператив, товариство власників квартир або керуючий будинком. Умовою надання субсидії є наявність експертного висновку про необхідність ремонту, складеного компетентним спеціалістом, і проведення ремонту способом, який очевидно усуне дефект.

Угорщина

Фінансова підтримка товариствам та житловим кооперативам надається з коштів муніципальних бюджетів через щорічні конкурси грантів. При оголошенні конкурсу муніципалітет визначає пріоритетні напрями присудження грантів (наприклад, реконструкція системи опалення, або ремонт покрівлі, або заміну ліфтів, або теплоізоляція фасадів тощо), проводячи тим самим певну технічну політику. Товариство може брати участь у муніципальних конкурсах грантів і отримувати бюджетні кошти неодноразово, поетапно здійснюючи ремонт будинку.
 
Щорічна програма конкурсу грантів муніципалітету Будапешта вимагає, щоб товариство власників житла мало не менше 60% необхідних для ремонту власних коштів. Ще однією обов'язковою умовою є вибір підрядника за конкурсом не менше ніж з трьох пропозицій. Бюджетні кошти йдуть на оплату останнього рахунку, виставленого підрядником по завершенні виконання робіт.

Естонія

Квартирних товариств (аналог російських товариств власників житла) за їх заявами надаються спеціальні посібники у формі компенсації частини витрат власників на вже виконаний капітальний ремонт або на проведену модернізацію. 
 
Допомога на ремонтні роботи має на меті компенсувати частину витрат на ремонт основних конструкцій (несучих і огороджувальних) і становить 10% вартості робіт, з обмеженням по максимальній сумі на квадратний метр загальної площі квартир. При цьому обмежений бюджетом кількість коштів розподіляється відповідно до встановленими правилами серед товариств, які подають заявку у встановлені терміни і задовольняють умовам, які публікуються заздалегідь.

Литва

В рамках державної програми модернізації житлових будинків, прийнятої в 2004 році, щоб стимулювати власників житла створювати товариства, оновлювати свої будинки і впроваджувати енергозберігаючі технології, товариство власників житла може отримати від держави грант у розмірі до 30% вартості проекту модернізації будинку.
 
Одночасно прийнята міською радою Вільнюса програма «Оновлений будинок - оновлений місто» дозволяє до засобів державного гранту приєднати грант міста в розмірі до 15% вартості проекту. При цьому товариство повинно мати власних коштів не менше 10% вартості проекту, а решту суму може зайняти в банку під гарантію спеціалізованого агентства. Передбачається, що таким чином до 2020 року будуть оновлені 70% старих житлових будинків у Литві.
 
Коментарі (0)