ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаЯк відбувається нарахування за спожиту електроенергію?

Як відбувається нарахування за спожиту електроенергію?

Пояснення, як відбувається нарахування за спожиту електроенергію, якщо ви не передаєте показання електролічильників вчасно, а робите це десь в середині місяця.
Якщо ви передаєте показання лічильника посеред місяця, вам 100% потрібно прочитати цей допис, про що наполегливо радить Yasno.
 
Ваш рахунок за електроенергію виставляється за календарний місяць. Наприклад, якщо це лютий, у якому 28 днів, а ви передали показання лічильника 15, оператор системи розподілу має таку інформацію про ваше споживання: 
  •  ▪️ 15 днів — обсяги, що ви передали, 
  •  ▪️ 13 днів (до кінця місяця) — те, що треба розрахувати «по середньому». 
Для цього оператори системи розподілу беруть обсяг, що ви спожили цього ж місяця минулого року. Ділять його на кількість днів у місяці, потім множать на кількість днів, обсяг яких невідомий (у нас таких 13), і отриманий результат множать на коефіцієнт приросту/зниження споживання електроенергії (цифра змінна, тому детальніше про розрахунок радимо читати в Кодексі комерційного обліку). 
 
Далі оператори системи розподілу сумують дані, отримані від вас, та дані, розраховані «по середньому». І передають результати нам. А ми вже множимо на тариф (якщо обсяг менш ніж 250 кВт⋅год, то множимо на 1,44 грн, якщо понад 250 кВт⋅год, то – на 1,68 грн). 
 
Щоб бути без цієї складної математики, достатньо передавати показання вчасно та щомісяця. За таких умов все ясно: є обсяг, що множиться на тариф, та все. І, як результат, сума до оплати виключно за фактично спожиту електроенергію. 
 
 
 

До речі, якщо ви не встигли передати показання вчасно цього місяця, обов’язково зробіть це у наступному. Тоді обсяг, розрахований по середньому минулого місяця, буде автоматично перераховано.   

 
Коментарі (0)