ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЄББР виділив кошти на будівництво віртропарку на Донеччині

ЄББР виділив кошти на будівництво віртропарку на Донеччині

ЄБРР виділив кошти на будівництво вітряних електростанцій в Україні. Як відзначають у банку, таке фінансування є першим проектом з обмеженою відповідальністю позичальника в цій галузі.

Європейський банк реконструкції та розвитку і група компаній «Вітряні парки України» вирішили всі проблемні питання виділення кредиту на суму 48,4 млн євро для вітряного парку «Новоазовський» (Донецька обл.) , повідомляє «Інтерфакс Україна» із посиланням на прес-службу банку.

У рамках проекту ЄБРР безпосередньо виділить 33,3 млн євро, ще 15,5 млн євро - через Фонд чистих технологій ( Clean Technology Fund).

«Таке фінансування є першим проектом з «обмеженою відповідальністю позичальника» в секторі відновлюваної енергетики в Україні. Це означає, що в ході його реалізації для Новоазовського вітропарку, створеного виключно для виробництва електрики, не потрібно надання зовнішніх гарантій погашення кредиту. Структура фінансування покликана послужити стимулом для приватних інвесторів розвивати подібні проекти по всій країні », - зазначають у банку.

Як повідомлялося, рада директорів ЄБРР у вересні 2012 року вирішив виділити ТОВ «Вітряний парк« Новоазовський» до 48,8 млн євро для будівництва другої черги вітряної електростанції в Донецькій області. Проте потім з'явилося офіційне повідомлення про банкрутство розробника турбін, закладених в проект, - німецької Fuhrlander. Після цього ЄБРР і «Вітряні парки України» приступили до переговорів з коректування умов проекту.

На момент завершення переговорів з ЄБРР «Вітропарки України» залучили менш довгострокові кредити в інших банків і вже добудували другу чергу станції.

Таким чином, в даний час вітропарк «Новоазовський» налічує 23 вітрогенератора Fuhrlander загальною потужністю 57,5 МВт. Ці турбіни здатні генерувати близько 175 ГВт - год електрики щорічно , що дозволяє скоротити викиди вуглекислого газу приблизно на 140 тис. тонн.

 
Коментарі (0)