ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЄБРР надасть €200 млн «Укргідроенерго»

ЄБРР надасть €200 млн «Укргідроенерго»

Кредит €200 млн для українського оператора гідроелектростанцій «Укргідроенерго» ннадається для закупівлі критично важливого обладнання для двох гідроелектростанцій, а також підтримки ліквідності

 

Кредит €200 млн для українського оператора гідроелектростанцій «Укргідроенерго» ннадається для закупівлі критично важливого обладнання для двох гідроелектростанцій, а також підтримки ліквідності

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписав пакет кредитного фінансування обсягом €200 млн для провідної української гідрогенеруючої компанії «Укргідроенерго» з метою посилення енергетичної безпеки України в умовах постійних російських обстрілів цивільної енергетичної інфраструктури. Кредит €100 млн від ЄБРР і паралельний пільговий кредит €100 млн від Італії забезпечать екстрену підтримку компанії для відновлення та продовження виробництва електроенергії на необхідному рівні.

 

ЄБРР, який вже надав €4 млрд в Україні з початку війни, кредитує українські проєкти у тісній співпраці з партнерами. Кошти нового кредиту будуть використані для закупівлі критично важливого обладнання для двох гідроелектростанцій «Укргідроенерго» – Дніпровської та Середньодніпровської, - а також для забезпечення потреб цієї державної компанії у ліквідності.

«Укргідроенерго» є одним з основних постачальників енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) в Україні. Наявність та функціонування достатнього обсягу генеруючих потужностей є важливою умовою стабільного функціонування української енергосистеми у надзвичайних ситуаціях. Компанія також відіграє важливу роль у балансуванні енергосистеми, що є необхідним для використання потужностей ВДЕ, які не можуть працювати у постійному режимі, але мають розвиватися для забезпечення енергетичної безпеки країни та поступового виходу України на вуглецеву нейтральність.

З початку російського вторгнення у лютому 2022 року «Укргідроенерго» зазнала понад 50 обстрілів, внаслідок яких деякі ГЕС компанії були серйозно пошкоджені. Загальний обсяг завданої шкоди вже сягнув близько півмільярда євро, і це без урахування величезних втрат внаслідок руйнування 6 червня 2023 року Каховської ГЕС на півдні України.

«Підтримка генерації електроенергії в Україні, а також ремонтів і технічного обслуговування життєво важливої інфраструктури країни під час війни є одним з ключових інвестиційних пріоритетів для ЄБРР. Цей кредитний пакет сприятиме стабільному, безперервному та надійному виробництву електроенергії, що є основою для функціонування всієї української економіки», - сказала Президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо.

«Італія постійно підтримувала Україну з самого початку російської агресії. Сьогодні ми раді надати кредит €100 млн на підтримку енергетичного сектору. Під час головування у «Великій сімці» ми продовжимо мобілізовувати міжнародну підтримку для Києва, у тому числі в цій ключовій галузі», - зазначив Віце-прем’єр-міністр і Міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні.

«Ця угода є важливим кроком у напрямку модернізації та розвитку гідроенергетичних потужностей України. Вона свідчить про визнання міжнародною спільнотою важливості наших проєктів для забезпечення стабільного енергопостачання в Україні. Ми вдячні Уряду Італії та ЄБРР за їхню довіру та можливість реалізації амбітних планів для підвищення ефективності наших ГЕС. Це допоможе нам у досягненні наших стратегічних цілей розвитку сталої та ефективної енергетики в Україні», - сказав генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

 

 

 
 
 
 
 
Коментарі (0)