ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄК вважає, що Україна не оцінила ризики при імпорті електроенергії з РФ

ЄК вважає, що Україна не оцінила ризики при імпорті електроенергії з РФ

Українська влада не оцінила ризики і загрози енергобезпеки країни внаслідок відкриття імпорту електроенергії з Росії

 

Українська влада не оцінила ризики і загрози енергобезпеки країни внаслідок відкриття імпорту електроенергії з Росії

Про це заявив глава Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач в інтерв'ю для видання ExPro Electricity, інформують Факти.

«Білорусь і Російська Федерація стосовно до Енергетичного Співтовариства є третіми країнами. Україна, як член Товариства, має право встановлювати правила і критерії по відношенню до третіх сторін в такій мірі, в якій це не впливає на торгівлю серед членів Товариства. Звичайно, країна повинна проаналізувати, чи несе це (імпорт електроенергії з РФ і Білорусі. - Авт.) Будь-які ризики для її ринку і безпеки поставок електроенергії. Будь-які потенційні ризики повинні бути оцінені в процесі вивчення питання безпеки поставок. Це ще не було зроблено », - заявив Копач.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», в який глава енергетичного комітету парламенту, Герус пролобіював поправку - яка дозволила закупати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня було здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Раніше директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко висловив думку, що відновлення імпорту електроенергії з Росії ставить під загрозу інтеграцію вітчизняної енергосистеми з ЄС і посилює енергозалежність України від Росії.

7 жовтня група депутатів фракції «Європейська солідарність» зареєструвала законопроект «Про внесення зміни до Закону України" Про ринок електричної енергії «(рег. № 2236), яким пропонується скасувати« поправку Геруса », яка дозволила імпорт електроенергії з РФ.

 
Коментарі (0)