ГоловнаКоментаріГазопостачанняЕкономіку України можуть зруйнувати позови «Газпрому» до «Нафтогазу»

Економіку України можуть зруйнувати позови «Газпрому» до «Нафтогазу»

Позови «Газпрому» до «Нафтогазу» можуть завдати руйнівного удару економіці України. Києву доведеться або віддавати останні кошти з валютного запасу, або в черговий раз «влазити» в міжнародні борги.

Позови, подані російським «Газпромом» проти НАК «Нафтогаз України» до Стокгольмського арбітражу, можуть остаточно спустошити українську казну. Такої думки дотримується європейський економіст Магне Олавссон з Швеції, передає «ГолосUA».

За його словами, загальна сума двох претензій державного концерну РФ на сьогоднішній день становить понад 23,8 мільярдів доларів, виплатити які ні «Нафтогаз», ні Україна в цілому не в змозі.
 
«Тим не менше, Росія однозначно дала зрозуміти, що без виплати цих грошей Київ більше не зможе стабільно отримувати «блакитне» паливо»,- констатував експерт.
 
Пан Олавссон додав: «Отже, українській владі доведеться або віддавати останні наявні кошти з валютного запасу, або в черговий раз влазити в міжнародні борги. Обидва варіанти небезпечні для економіки України нищівним ударом».
 
Нагадаємо, російський газовий монополіст «Газпром» вимагає в Стокгольмському арбітражі виплати від НАК «Нафтогаз України» в сумі 23,837 млрд дол. 
 
 
Зокрема, перший позов був поданий «Газпромом» до Стокгольмського арбітраж влітку 2014 року на суму 4,5 млрд дол. за неоплачені Україною поставки газу. Друга частина вимог російського газового монополіста у розмірі 19,337 млрд дол. міститься в позові від 19 листопада. Компанія вимагає від «Нафтогазу» повернення 837 млн дол. за поставку природного газу в червні 2014 року, а також 18,5 млрд дол. за недобір українською компанією контрактних обсягів газу в 2012-2013 роках, який «Газпром» не поставив, однак «Нафтогаз» був зобов'язаний сплатити – принцип «бери або плати». 
 
Раніше в «Газпромі» заявили, що будуть вимагати більшу компенсацію від НАК «Нафтогаз України» за надані збитки, ніж НАК. 
 
Зазначимо, загальна сума позовів з боку НАК «Нафтогазу України» до «Газпрому» перевищила 16 млрд дол. Саме стільки, за підрахунками «Нафтогазу», повинен відшкодувати російський газовий монополіст за внесення змін у контракти з транзиту природного газу.
 
Коментарі (0)