ГоловнаНовини ЖКГТранспортЕксперт: Економічно обґрунтованих тарифів на проїзд не існує

Експерт: Економічно обґрунтованих тарифів на проїзд не існує

20-25 гривень у метрополітені та наземному транспорті Києва та майже 80 гривень у міській електричці – це собівартість перевезення одного пасажира, а не ціна поїздки, яку хочуть встановити.

 

 

20-25 гривень у метрополітені та наземному транспорті Києва та майже 80 гривень у міській електричці – це собівартість перевезення одного пасажира, а не ціна поїздки, яку хочуть встановити.

Про це на прес-конференції в інформаційному агентстві ГолосUA розповів експерт із транспортного планування Дмитро Беспалов.

«Те, про що говорять транспортники – 21 гривня, 25, 78 – це собівартість перевезення одного пасажира. Вона дуже проста: операційні витрати діляться на пасажиропотік, і ми отримуємо вартість перевезення одного пасажира. Якщо проаналізувати структуру витрат, наприклад, комунального перевізника, то найбільша вага понад 50 % має зарплата», – сказав Дмитро Беспалов.

Виходячи з цього, на думку експерта, термін «економічно обґрунтований тариф» є некоректним, а формування ціни проїзду у комунальному транспорті має бути прозорим та зрозумілим для пасажирів.

«Тариф – це політична річ. Він у будь-якому місті світу є політичним. Як правило, перевезення пасажирів є суспільно важливою послугою, такою самою, як і безпека. На ній не заробляють, місто завжди сплачує дотації за суспільно важливу послугу. Це вже питання міста, яку собівартість платить пасажир, а яку частину дотує міський бюджет. Тому не існує жодного економічно обґрунтованого тарифу. Чиновники Києва мають подивитися, які можливості бюджету міста є зараз і наступного року, і тому ухвалити рішення, що вони можуть таким чином покрити. Тариф має бути справедливим. Він не повинен характеризуватись як високий чи низький, а як справедливий. Щоб так сталося, всі витрати мають бути прозорими для нас», – зазначив Дмитро Беспалов.

 

 

 

 
Коментарі (0)