ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕксперт: Імпорт російської електроенергії порушує правила асоціації з ЄС

Експерт: Імпорт російської електроенергії порушує правила асоціації з ЄС

Імпорт електроенергії з Росії ставить під загрозу процес синхронізації української енергосистеми з європейською і порушує зобов'язання України по асоціації з Євросоюзом

Імпорт електроенергії з Росії ставить під загрозу процес синхронізації української енергосистеми з європейською і порушує зобов'язання України по асоціації з Євросоюзом.

Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в коментарі журналісту.

«Ми бачимо, що прийняття закону, який відкриває імпорт електричної енергії, відсуває Україну від євроінтеграції, порушує закон про асоціацію. Тому що це не тільки суперечить ринкової моделі, яку Україна взяла зобов'язання впровадити на ринку електричної енергії, а також суперечить цілям України щодо синхронізації української системи електричної енергії з ЕNTSO-E, з операторами електричних систем Європейського Союзу », - сказав Омельченко.

На його думку, зростаючий імпорт російської електроенергії негативно позначиться на роботі української енергосистеми, а невиконання нами зобов'язань по її підготовці до синхронізації з європейською підірве довіру до України з боку міжнародних партнерів. «Безумовно, наслідки можуть бути самими негативними для української енергетичної системи, для довіри до України як надійного партнера», - зазначив Омельченко.

Нагадаємо, з 1 жовтня завдяки «поправці Геруса» почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Раніше президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив, що імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, а обсяг російської поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%.

 

 
Коментарі (0)