ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЕксперт: На зміну ДАБІ прийдуть приватні компанії

Експерт: На зміну ДАБІ прийдуть приватні компанії

У вересні співробітники Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) продемонстрували небачену працездатність.

 

У вересні співробітники Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) продемонстрували небачену працездатність. За два тижні вони зареєстрували в Єдиній державній електронній системі в сфері будівництва 431 дозвіл на початок будівельних робіт. Багато з них вносилися в систему, де всього трохи понад 2 тисячі документів, у вихідні дні.

Така активність пов’язана з ліквідацією ДАБІ, замість якої з 15 вересня дозвільні документи на будівництво видає інша структура – Державна інспекція архітектури та містобудування.

«Деякі девелопери готувалися до ліквідації ДАБІ та вирішували свої питання в два-три рази дешевше. Більшість намагалися швидко ввести будинку в експлуатацію», – кажуть представники будівельного ринку.

Подробиці теми розповів народний депутат України Олег Дунда в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Та система, яка у нас була останні десять років, абсолютно корупційна. ДАБІ не виконувала ті ринкові установки та механізми, які мали б бути. Тому зараз вже в другому читанні напрацьовується законопроект щодо повного реформування системи будівництва в Україні. Це і створення системи приватних суб’єктів на ринку і демонополізація функцій ДАБІ. І зараз нова служба, яка прийшла замість ліквідованої ДАБІ, це фактично те ж саме, що і було раніше, просто тепер там ми бачимо нові обличчя. Коли ми приймемо закон про реформування системи будівництва в Україні, тоді всі непотрібні функції просто будуть не в сфері органу. Він буде займатися вузько спеціалізованими речами – все решта відійде до приватних учасників ринку», – сказав він.

Також фахівець розповів частину подробиць про новий закон.

«У новому законі за регіонами все ще залишиться функція контролю. Вона точно залишиться. Питання, в якій саме формі – вже тема окремої дискусії. У нас питання демонополізації державних органів почалося не сьогодні та не вчора. Раніше цей процес уже відбувався в сфері Бюро технічної інвентаризації (2010-2011 рік). Тоді всі також кричали, що цього не потрібно робити. Але вже пройшло десять років і жодного голосу за повернення БТІ я не чув. Така ж історія була з державною реєстрацією прав на нерухомість. Тепер цю функцію також передали приватному ринку. Наше завдання, як законодавців, зробити правильну систему балансу і протидій для того, щоб в приватному секторі не було хаосу з появою нових можливостей», – зазначив експерт.

 

 

 
Коментарі (0)