ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЕксперт: надання інвесторам ВДЕ права передавати їх в державну власність - це націоналізація

Експерт: надання інвесторам ВДЕ права передавати їх в державну власність - це націоналізація

Пропозиція НКРЕКП про надання інвесторам поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) права передавати їх в державну власність - це націоналізація
Пропозиція НКРЕКП про надання інвесторам поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) права передавати їх в державну власність - це націоналізація, вважає глава правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.
 
"Ми були дуже здивовані такою позиції регулятора. Він фактично пропонує націоналізувати сонячні і вітрові станції, які ще не добудовані. Не можу говорити про те, що це пропонується на добровільній основі. Там немає слова "добровільно", - сказав він в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".
 
За його словами, якщо ця пропозиція дійсна буде підтримано урядом і парламентом, то такі дії спричинять за собою судові позови проти України з боку інвесторів.
 
"Це відкрите порушення і чинного законодавства, і прав інвесторів", - заявив Конеченков.
 
Він також зазначив, що абсолютно незрозуміло, за які кошти будуть відшкодовувати інвесторам їх вкладення.
 
Що стосується законопроекту про реструктуризацію договорів з відновлюваної енергетики (законопроект №2543), Андрій Конеченков зазначив, що інвестори в черговий раз звернуться до президента і прем'єра України, а також голови профільного комітету Ради з інформацією про ситуацію, що склалася.
 
"Сьогодні як раз закінчуємо збір підписів під листом, щоб не заморозити цю ситуацію. Ми готові йти на компроміс, на добровільну реструктуризацію" зелених "тарифів, готові до діалогу і сподіваємося, що влада нас все-таки почує", - сказав він.
 
За його словами, зараз 90% учасників ринку - як сонячної, так і вітрової генерації - мають консолідовану позицію. "Всі ці проблеми нас об'єднали", - підкреслив глава УВЕА.
 

Нагадаємо, НКРЕКП звернулася до профільного комітету Ради і запропонувала надати інвесторам право на передачу об'єктом ВДЕ в державну власність з виплатою відшкодування втрат. Також НКРЕКП виступила категорично проти законопроекту про реструктуризацію "зеленого" тарифу (№2543). 

 
Коментарі (0)