ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЕксперт: «Нафтогаз» перешкоджає створенню енергетичної торгової платформи

Експерт: «Нафтогаз» перешкоджає створенню енергетичної торгової платформи

Голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський заявив, що НАК "Нафтогаз України" і "Укртрансгаз" противляться запуску Енергетичної торгової платформи

Голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський заявив, що НАК "Нафтогаз України" і "Укртрансгаз" противляться запуску Енергетичної торгової платформи, яка відповідає Кодексу газотранспортної системи (ГТС).

Так, головна мета платформи - швидко укладати угоду купівлі-продажу природного газу. Після укладення договору повинні бути проведені всі необхідні платежі та поставка газу.

За словами Дубівського, тривалий процес створення інформаційної платформи викликаний конфліктом інтересів, який може затягнутися надовго.

"На нашу думку, саботуванням займається" Нафтогаз "і" Укртрансгаз ", які не хочуть запускати Кодекс ГТС. То у них платформа не працює - хоча платформа угорського вендора (представник виробника, постачальник) працює у системних операторів типу" Укртрансгазу "в європейських країнах . якось дивно звучить: там вона працює, а у нас ні? то у них регулятор, бачте, написав неправильний Кодекс. те ще щось. тобто знаходять причини, які не відповідають дійсності ", - зазначив він.

Народний депутат від фракції "Самопомочі" Вікторія Войціцький розповіла, що з усіх проблемних питань щодо Кодексу ГТС вже працювала парламентська робоча група, яка детально їх обговорила.

На його думку, оскільки Європейське енергетичне співтовариство підтвердило відповідність тексту Кодексу всім їх вимогам, то тоді не може бути жодних дискусій про його недоліки.

"Нафтогаз" заявляє про свою відкритість, прозорість і реформаторської позиції. Але в даному випадку він демонструє зовсім інші підходи - закритість і паперову тяганину. Це нові відмазки для того, щоб не проводити анбандлінг (добровільне оперативне саморазукрупненіе монолітних промислових груп в більш компактні структури) "Нафтогазу". Україна повинна провести анбандлінг. Не повинно бути такого одного великого монстра, який диктує умови всьому ринку, якого практично немає. Вони, по суті, гальмують введення енергетичного ринку, а це неприпустимо ", - підкреслює Войціцький.

4 липня в Києві презентували Енергетичну торговельну платформу, яка дозволить плавно перейти від місячної до добової моделі ціноутворення.

Завдяки цьому всі гравці українського газового ринку зможуть укладати прозорі угоди на зрозумілих біржових умовах.

 

 
Коментарі (0)