ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперт: Нова ціна газу не є ні ринковою, ні обґрунтованою

Експерт: Нова ціна газу не є ні ринковою, ні обґрунтованою

Громадський аудитор Максим Гольдарб розповідає, чому ціна газу, встановлена ​​Кабміном 27 квітня, не може вважатися ринковою або обґрунтованою.

Уряд заявляє про те, що ціна на газ для всіх категорій, за всіма платежами встановлюється 6879 грн. Це означає, що не буде більше пільгових періодів і пільгових цін. Це означає, що ціна на газ для підприємств, які виробляють тепло, виросте приблизно в 2,3 рази. Вона зараз 2994 гривні, а стане 6879 грн. Тобто, це означає, що за опалення люди будуть платити вдвічі більше. Наприклад, якщо ви платили 600 грн, тепер будете платити 1500 грн. Точно так само буде і з гарячою водою.

При цьому такі ціни не є ринковими, тому що у нас немає ринку газу і тепла. У нас і те, і інше людям поставляють монополісти. Ні економічно обґрунтованого розрахунку ні на тарифи на ЖКГ, ні на ціну на газ, ні на тепло. Тому що, по-перше, не можна визнати економічно обґрунтованою ціну на газ, коли при ціні в 6879 грн всього лише 477 грн з цієї суми буде отримувати газодобувач! Половина від тарифу з'їдається "Нафтогазом", які не виробляють нічого, що залишилося - податкові навантаження, транспортування і так далі.

Погодьтеся, при такому розкладі можна вести мову про що завгодно, але тільки не про економічному розрахунку. МВФ вимагав від України не 6879 грн, а економічно обґрунтованої ціни на газ - це різні речі. При 100% покритті потреби населення і ТКЕ (для категорії населення) газом власного видобутку, його вартість з усіма податками і транспортними витратами повинна бути не більше 3500 грн за тисячу кубів.

 

 
Коментарі (0)