ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперт: Падіння ціни на електроенергію ТЕС після запуску ринку продовжиться

Експерт: Падіння ціни на електроенергію ТЕС після запуску ринку продовжиться

Експерт зазначив, що досвід запровадження реформи енергоринку в інших країнах свідчить, що ціни на електроенергію для юридичних осіб продовжували знижуватись після запуску ринку

 Експерт зазначив, що досвід запровадження реформи енергоринку в інших країнах свідчить, що ціни на електроенергію для юридичних осіб продовжували знижуватись після запуску ринку. 

В подальшому ціни на електроенергію продовжать падіння. Про це заявив польський консультант з питань функціонування енергоринку України Кшиштоф Рогульскі в інтерв’ю «Главкому». 

«Ми зі своїми консультантами прораховували ціну і постійно говорили, що вона стовідсотково впаде на ринку «на добу наперед», адже в Україні є профіцит електроенергії – він становить 36%. Ми знали, що спочатку ціна впаде, а потім буде коливатися вгору-вниз», - розповів Кшиштоф Рогульскі. 

Він також відзначив, що досвід запровадження реформи енергоринку в інших країнах свідчить, що ціни на електроенергію для юридичних осіб продовжували знижуватись після запуску ринку, тому що на ринку прямих контрактів була дуже жорстка конкуренція. На його думку, в Україні ситуація розвиватиметься за таким же сценарієм, і ціна на електроенергію буде й надалі знижуватись. 

«У європейських країнах за 16 років після запуску ринку прямих контрактів ціна для клієнтів на оптовому ринку впала на 46% - падіння тривало до того часу, аж поки на ринку був профіцит електроенергії, тобто, її виробляли більше, ніж потребували покупці. В Україні аналогічна ситуація», - повідомив Рогульскі. 

Нагадаємо, 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.

 

 
Коментарі (0)