ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЕксперт: підвищення пенсійного віку в Україні неминуче

Експерт: підвищення пенсійного віку в Україні неминуче

В Україні пенсійні виплати рахуються лише за солідарною системою. Так як у 90-х роках було стрімке падіння народжуваності, то зараз існує величезна демографічна проблема

Пенсійна система в Україні потребує реформування. Про це в ефірі телеканалу "Перший Діловий" розповів виконавчий директор ГО "Економічний дискусійний клуб" Олег Пензин у вівторок, 11 лютого. 

Експерт розповів про "коефіцієнт заміщення", що означає співвідношення середньої заробітної платні до середньої пенсії. Ще у 50-их роках минулого сторіччя було визначено, що цей коефіцієнт має бути не нижче 40%. Цією одиницею визначається рівень дискомфорту людини, яка переходить на пенсію. Якщо рівень падіння доходів людини перевищує 60%, це означає великий дискомфорт та страждання для майбутнього пенсіонера. Пензин зазначив, що у європейських країнах найнижчим цей рівень є у прибалтійських державах, та коливається від 42% до 48%. 

Для прикладу, в Швейцарії коефіцієнт заміщення доходить до 80%. Щодо українського коефіцієнту заміщення, то він дорівнює 27%. "Нам негайно слід щось робити, щоб це відношення не було настільки катастрофічним. Хоча, треба розуміти, що цей коефіцієнт заміщення рахується не тільки із солідарної системи, а з усіх пенсійних виплат, що є в тій чи іншій країні." - наголосив він. 

Також він відзначив, що в Україні пенсійні виплати рахуються лише за солідарною системою. Так як у 90-х роках було стрімке падіння народжуваності, то зараз існує величезна демографічна проблема. Люди, народжені у ті часи зараз лише починають працювати. В даний час в Україні на одного платника ЄСВ припадає 0,7 пенсіонера, проте в майбутньому пенсіонерів стане більше, аніж платників податків. Саме тому необхідно підвищувати пенсійний вік, наголосив Пензин.

 

 
Коментарі (0)