ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперт: «Роттердам +» виключав корупційні ризики

Експерт: «Роттердам +» виключав корупційні ризики

Застосування формули дозволило усунути можливості для зловживань і корупції у сфері енергетики

Застосування формули дозволило усунути можливості для зловживань і корупції у сфері енергетики.

Ухвалення в 2016 р методики формування оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ), відомої як формула "Роттердам +", дозволило усунути можливості для зловживань і корупції в сфері енергетики.

Про це в ефірі "5 каналу" повідомив економіст Борис Кушнірук.

"Формула" Роттердам + "насправді усунула можливості для зловживань і корупції, яка панувала в цій сфері до того моменту. Крім цього, ми ще фактично скоротили наші збитки на державних шахтах. Тому що піднялася ціна вугілля для державних шахт і, таким чином , вони стали менш збитковими ", - зазначив Кушнірук.

За його словами, кампанію по дискредитації формули ініціювали феросплавні підприємства. Після прийняття нової методики вони були позбавлені доступу до електроенергії, яку вони шляхом маніпуляцій отримували за заниженими цінами.

"Система ціноутворення, яка була до того, створювала фантастичні зловживання і можливість отримувати електроенергію за заниженими цінами для предпріятійолігархов", - пояснив економіст.

Він додав, що кримінальне розслідування справи "Роттердам +" з самого початку не мало ніякої судової перспективи і рішення САП про його закриття стало очікуваним і закономірним.

Нагадаємо, 28 серпня САП оголосила про закриття справи "Роттердам +" через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.

 

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули "Роттердам +". До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитків.

Термін досудового розслідування у справі "Роттердам +" закінчився 8 серпня. НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.

Формула "Роттердам +" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

 

 
Коментарі (0)