ГоловнаВідеорепортажТарифи ЖКГЕксперт: Скасування граничних тарифів призведе до подорожчання ЖКП вже з січня

Експерт: Скасування граничних тарифів призведе до подорожчання ЖКП вже з січня

Українцям варто очікувати підвищення плати за комунальні послуги приблизно з січня в зв'язку зі скасуванням Кабміну постанови попереднього уряду, яким був обмежений зростання цін на опалення і гарячу воду

Українцям варто очікувати підвищення плати за комунальні послуги приблизно з січня в зв'язку зі скасуванням Кабміну постанови попереднього уряду, яким був обмежений зростання цін на опалення і гарячу воду.

Про це заявив в коментарі сайту «Сегодня» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Для того верхня межа і була скасована, щоб дати можливість тарифами підвищуватися, - зазначив експерт. - Зростання може бути істотним, оскільки накопичилася величезна кількість боргів. І «Нафтогаз», і теплокомуненерго, можливо, хочуть покривати ці борги за рахунок підвищення цінового навантаження на тих, хто платить за теплову енергію ».

Він також вважає, що джерело проблем з тарифами на комунальні послуги - в збереженні непрозорих розрахунків між учасниками ринку.

Експерт додав, що в країні так і не налагодилася система платежів, тому борги і ростуть.

«Залишилася вся ця складна система розрахунків між« Нафтогазом », облгазом, теплокомуненерго, в тому числі через добові баланси. Завдання за розрахунками за тепло не вирішено прозоро. Раз не вирішено, чи означає тарифи будуть підвищуватися, і борги будуть рости, і буде погіршуватися економічний стан підприємств галузі », - резюмував Омельченко.

Нагадаємо, скасована постанова встановлювала максимальні ціни на опалення і гарячу воду, зокрема, граничний тариф на послугу з постачання теплової енергії для населення встановлювався на рівні 1,4 тисячі гривень за 1 Гкал при наявності приладів обліку і 35,21 грн за 1 кв. м без спеціальних приладів обліку.

Також передбачався граничний тариф на послугу гарячого водопостачання на рівні 83,66 гривні за кубометр за умови підключення полотенцесушителей і 75,74 грн за кубометр при їх відсутності. Новий уряд назвало постанову неринковим.

 

 
Коментарі (0)