ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕксперт: «Укрзалізниця» переплачує від 25% до 35% за електроенергію

Експерт: «Укрзалізниця» переплачує від 25% до 35% за електроенергію

"Укрзалізниця" є головним споживачем електроенергії в Україні. За рік вона поглинає електрики приблизно на 7-7,5 млрд грн.

 

"Укрзалізниця" є головним споживачем електроенергії в Україні. За рік вона поглинає електрики приблизно на 7-7,5 млрд грн. І це одна з головних статей витрат компанії поряд заробітною платою працівників і дизпаливом. Про це пише експерт "Ліги антітраста" Володимир Даценко, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Здавалося б, такий обсяг замовлення гарантує, що за контракт на поставку електроенергії будуть сперечатися всі учасники ринку, а ціни компанії будуть мінімальними. Але" Укрзалізниця "примудрилася і тут зробити примітивну схему", - підкреслює експерт.

За його словами, в кінці 2018 року УЗ створила ТОВ "Енерго Збут Транс" нібито для поділу функцій розподілу електроенергії та її постачання.

"Але це лише формальна причина. Справжня полягає в тому, що в 2019 році вступали в силу зміни в законодавстві про ринок електроенергії, які передбачали, що закупівлю енергоносія для" Укрзалізниці "необхідно буде проводити в системі ProZorro на конкурентних підставах ... Через місяць після заснування ТОВ "Енерго Збут Транс" укладає контракт зі своїм власником - "Укрзалізницею" - на поставку електроенергії. Договір був укладений без тендерів і всіляких конкурсних процедур ", - пише Даценко.

Після цього, як підкреслює експерт, якщо УЗ через тендер не змогла укласти контракт, то могла продовжувати купувати електроенергію у ТОВ "Енерго Збут Транс".

"У 2019-2021 роках" Укрзалізниця "оголосить 60 тендерів на закупівлю електроенергії очікуваною вартістю 33 млрд грн. Але умови тендера такі, що ніхто, навіть великі компанії не можуть зайти на тендер і виграти його ... Жоден з цих 60 тендерів не завершиться укладенням договору. Торги не проводяться, а значить "Укрзалізниця" може продовжувати працювати по старому контракту з ТОВ "Енерго Збут Транс", в якому зовсім інші умови: висока ціна, поставка на умовах передоплати, гарантований обсяг замовлення і т.п .. .В результаті цієї схеми "Укрзалізниця" (найбільший споживач електроенергії в країні) купує енергоносій на 30-35% дорожче середніх цін на енергетичній біржі і на 25% дорожче цін в ProZorro. тобто якби УЗ купувала електроенергію на ProZorro або за середніми цінами української енергетичної біржі (УЕБ), вона могла б заощадити 3-3,5 млрд грн. І що бажають поставляти електроенергію для УЗ вистачало б, але не було бажання самої УЗ ", - стверджує експерт.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)