ГоловнаКоментаріГазопостачанняЕксперт: з квітня будемо платити за газ по-новому

Експерт: з квітня будемо платити за газ по-новому

Уже з квітня збільшені в півтора рази платіжки за газ можуть бути розділені на 2 частини: окремо плата за спожитий газ і окремо - абонплата за використання газопроводу.

 

Відбудеться розділеня функцій постачання газу та його доставки до кінцевого споживача. Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «реанімаційних пакету реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи інформацію про те, що з 1 квітня ціну на газ для населення можуть підвищити в 1,5 рази.

«Фактично відбувається розподіл самої поставки і газового бізнесу на поставку газу і доставку. Доставка стає окремим бізнесом. Щоб уникнути маніпуляцій і монополій в ЄС прийнята політика, коли одна компанія не може володіти і транспортуванням, і постачанням. Вони повинні бути розділені юридично і по бухгалтерії », - розповідає експерт.

На його погляд, це правильний процес, оскільки зростає конкуренція між постачальниками.

«Технічно, швидше за все, будемо платити за газ, а вже безпосередньо на рівні платежу він буде розноситися частинами за газ і за транспортування», - пояснив він.

Квітневе підвищення ціни на природний газ принесе з собою введення абонентської плати за використання газових комунікацій, яка буде нараховуватися окремо від обсягів спожитого газу.

«Якась частка ціни на газ повинна була бути знята, тобто це не додатковий платіж. Важливо, яка сума буде встановлюватися за транспортування і наскільки вона обґрунтована », - зазначив Павлюк.

За його словами, тарифи ніколи не були інструментом соціальної політики, а є частиною економіки. Якщо не вистачає грошей, то повинна бути налагоджена система субсидій.

Головна проблема, на його погляд, не в тарифах, а в нашому високому споживанні. Ми споживаємо занадто велика кількість теплової енергії. Нам потрібно скоротити не тільки ціну, тому що ми її все одно не скоротимо, а обсяг споживання цього газу.

«Наші будинки« з'їдають» на сьогоднішній день в три рази більше тепла, ніж в середньому по ЄС. З цим потрібно боротися, тому що в цьому корінь проблеми », - проаналізував Святослав Павлюк.

Як повідомлялося раніше, згідно з умовами меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом, який був підписаний на початку 2015 року, мінімальна пільгова ціна природного газу для населення (при використанні до 1200 м3 на місяць) повинна збільшитися з 50% до 75% від середньої імпортної ціни . Або з 3,6 тис. Грн до 5,5 тис. Грн за тисячу м3.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
30 Березня 2016 p. 21:43
Вже з лютого 2016 року оплату за газ збільшили у 2 рази (!), збільшивши так звані норми споживання. У такому разі природньо було б перерахувати субсидію, тобто збільшити її, як мінімум , у 2 рази, адже субсидія розраховувалась по старим нормам споживання. Але ганьба--вона і в Африці ганьба: будь-що, збиткове для можновладців , визнається неправильним. Так сталося і із перерахунком субсидій.Обманом і шахрайством це важко назвати, оскільки останні припускають все-таки якесь мистецтво фокусника, а тут просто наглий грабунок.