ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперти: Енергетика потребує RAB-тарифів

Експерти: Енергетика потребує RAB-тарифів

Експерти обговорили впровадження RAB-регулювання в рамках круглого столу «RAB-регулювання, як передумова для залучення інвестицій в енергетику України», проведеного Європейською бізнес-асоціацією.

Експерти обговорили впровадження RAB-регулювання в рамках круглого столу «RAB-регулювання, як передумова для залучення інвестицій в енергетику України», проведеного Європейською бізнес-асоціацією.

Про це повідомляє енергореформи. У дискусії взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, профільних робочих груп, міжнародних структур, учасників ринку та галузевих організацій.

Генеральний директор директорату розвитку енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславец заявила, що міністерство підтримує впровадження RAB-регулювання, оскільки воно може забезпечити інвестиції в модернізацію електромереж, зношеність яких дуже висока. «Міністерство за те, щоб реформа пройшла в повному обсязі, щоб пройшла модернізація мереж. Ми підтримуємо введення стимулюючого тарифоутворення », - сказала вона.

За її оцінкою, необхідний обсяг інвестицій в електромережі України складає близько 14 млрд грн на рік.

На думку президента Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталія Григорівської, в найближчі десять років на це буде потрібно близько $ 25 млрд. За його словами, знос низьковольтної мережі, через яку поставляється 9/10 електроенергії в Україні, зараз становить 70%, або 900 тис. Км. «Мета RAB-регулювання, як і мета закону« Про ринок електроенергії», - забезпечити надійні і безперебійні поставки електроенергії споживачам. Уже п'ять років RAB-регулювання в Україні відкладають, і мережі зношуються все більше », - сказав В. Григоровський.

Директор департаменту планування та моніторингу фінансово-господарської діяльності та з питань банкрутства Фонду держмайна України Віталій Денисенко також підкреслив, що впровадження стимулюючого тарифоутворення є одним з основних умов залучення інвестицій. «На жаль, Україна вже котрий рік демонструє невизначеність правил, і це відлякує інвесторів. Нам потрібно вирішити питання впровадження, зрозумілості правил і їх майбутніх змін, цього чекають інвестори сьогодні», - зазначив В. Денисенко.

Директор Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Шевки Аджунер також вважає, що впровадження RAB-регулювання забезпечить приплив інвестицій в модернізацію енергомереж. «RAB-тариф - це те, що необхідно. Головне - це доступність, надійність послуг, а також справедливе тарифоутворення. Підсумком впровадження стимулюючого тарифоутворення стане розробка справедливого бізнес-моделі для інвесторів з урахуванням інтересів споживачів », - зазначив він.

Директор польської консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze Кшиштоф Рогульський також заявив про необхідність стимулюючого тарифоутворення для залучення інвестицій. «RAB-тарифи потрібні, щоб енергетика працювала. Компаніям потрібні кошти, щоб відшкодовувати понесені витрати, все це включає тариф », - сказав він. Експерт також розповів про польський досвід, який показав, що зростання тарифів не обов'язково повинен бути значним, а в перспективі стимулююче регулювання призводить до їх зниження. «За допомогою RAB-тарифів різко знижуються експлуатаційні витрати компаній. Коли поліпшується стан мереж, зменшуються витрати на експлуатацію », - підкреслив він.

Впровадження RAB-регулювання - очікувана реформа, яка, на жаль, була політизована, заявив глава НКРЕКУ Дмитро Вовк. «Але зараз ми бачимо, що нарешті ключові стейкхолдери усвідомлюють, що ця тема для України необхідна. RAB-регулювання необхідно тому, що потрібно реконструювати зношені мережі, поліпшити якість енергопостачання споживачів, провести успішну приватизацію. Ми очікуємо перший тематичний звіт від Європейського енрегосообщества по стимулюючій тарифоутворення, де будуть розставлені всі крапки над «і», - сказав він в коментарі кореспонденту енергореформи.

Заступник голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Белькова підкреслила, що нинішній підхід до впровадження стимулюючого регулювання не враховує низки важливих моментів. «Я прихильник переходу на RAB-тарифи. Це дійсно прогресивна методика тарифоутворення, але тут деталі мають значення. НКРЕКУ вже кілька разів проводило розрахунки ставок за новими і старими тарифами, і всі ці тарифи були дворівневі. Ставки можуть змінюватися в залежності від інфляції, облікової ставки НБУ та ін. », - сказала вона.

 

 
Коментарі (0)