ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперти оцінили ініціативу Кабміну щодо зниження тарифів на опалення

Експерти оцінили ініціативу Кабміну щодо зниження тарифів на опалення

Кабінет міністрів України прийняв рішення для зменшення суми в платіжці за тепло до 30%

Кабінет міністрів України прийняв рішення для зменшення суми в платіжці за тепло до 30%. Як запевняє прем'єр Олексій Гончарук, вже в грудні, якщо правильно здійснити це нарахування, людина може в своїй платіжці отримати цифру на 300-400 грн менше. Експерти розповіли виданню «Коментарі», наскільки це економічно обгрунтоване рішення, а також - чому воно не було прийнято раніше

За словами Гончарука, в результаті спільної роботи уряду і президента України Володимира Зеленського теплопостачальники можуть перерахувати платіжки. Нібито все відповідні інструменти для цього центр надав місцевій владі. Глава Кабміну запевняє, що тариф сьогодні розрахований фактично на засадах торішніх цифр, тобто - люди платять більше, ніж повинні. А тому прийнято урядову постанову, що дозволяє "відкоригувати те, що люди отримують у своїй платіжці, на різницю між ринковою ціною і тією ціною, яка закладена сьогодні в тарифі".

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко вважає, що разом з проведенням непублічних засідань Кабінет міністрів взяв на озброєння нову практику - ігнорувати своєчасну публікацію своїх рішень на офіційному сайті уряду.

"Відповідна доля чекала і якесь рішення від 24 грудня, яке нібито дозволяє органам місцевого самоврядування опустити тариф на тепло для населення мало не на третину, - зазначає експерт. - Прем'єр Гончарук навіть прямим текстом перекладає відповідальність за подальшу реалізацію цього питання на місця. Виникає цілком резонне питання, а як діяти місцевої влади менш, ніж за тиждень до січня, щоб перерахувати платежі вже за грудень на третину, якщо деталі рішення де-факто приховуються? "

Іорь Чаленко також звертає увагу на постанову уряду №560 всього місячної давності, яким Кабмін скасував верхню планку в тарифі за тепло на рівні 1400 грн за 1 Гкал з лічильником і 35,21 грн / м2 без лічильника.

"Зроблено це було з прагматичною метою дати можливість окремим інфраструктурних об'єктів взагалі функціонувати, адже обмеження змушувало надавати послугу нижче собівартості в ряді українських міст, - нагадує керівник ЦАС. - У свою чергу, місцеві бюджети були позбавлені необхідності дотувати теплові підприємства додатково на суму 7 мільярдів гривень. Ціна даного рішення - збільшений тариф на тепло для кінцевого споживача. І лише аномально тепла перша половина зими пом'якшила фінансовий удар ".

"Борги за" комуналку "продовжують збільшуватися"

Сьогодні уряд ставить владу на місцях у вкрай незручне становище, впевнений Чаленко.

"З одного боку, не опустиш тариф - не підтримає політику центральної влади в частині зменшення комунального тягар з простих громадян, а з іншого - тариф повинен гарантувати працездатність інфраструктури, - пояснює експерт. - Але такі" переклади стрілок "не змінюють основної проблеми - борги населення за комунальні послуги продовжують збільшуватися. Для прикладу, в жовтні 2019 року борги громадян склали 52,1 млрд грн (дані Держстату), що більш, ніж на третину вище боргу за жовтень минулого року. і в таких умовах Кабмін ще й зменшує ф нансування субсидій з 55,1 млрд грн в цьому році до 48 млрд грн в наступному ".

Якби уряд був зацікавлений в реальному зниженні тарифів, то разом з таким собі інструментом зменшення платіжок за тепло на третину саме б переглянуло гарантовану ціну на газ з січня 2020 року, впевнений Чаленко.

"Адже на сьогодні її розмір на 28,5% вище, ніж ціна на газ для населення за грудень, що йде в розріз з офіційними заявами про НЕ підйомі цін. А це означає, що вже в десятих числах лютого громадяни отримають черговий сюрприз у своїх поштових скриньках ", - резюмує експерт.

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що економічно обгрунтоване зниження тарифів на тепло (куди закладена левова частка вартості газу) спирається на ряд чинників.

"Нагадаю, що ще влітку Нафтогаз рапортував, що закупив в європейському хабі газ за значно нижчою ціною, ніж в результаті змушене платити за тепло населення. Друга причина для зниження - ми бачимо, що дискусії навколо транзитного контракту близькі до його підписання, що також дозволяє говорити про можливе зниження, - каже політолог. - Але Кабмін робить вигляд, що саме він прийняв рішення про зниження тарифів, фактично поклавши відповідальність за його виконання на плечі місцевих органів влади. В якійсь мірі це зроблено з прицілом на міс ні вибори. Тепер з боку центральної влади будуть звучати меседжі - ми ж вам дали можливість, робіть це. А для себе Гончарук відрапортував, що виконав завдання, яке ставив президент ".

На думку Якубіна, для представників центральної влади важливо було відрапортувати "під ялинку" про зниження тарифів. Але відповідати за цей соціально-іміджевий для офіційного Києва крок доведеться місцевій владі.

 

 
Коментарі (0)