ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕкспорт електроенергії міг стати причиною атак рф на енергетичну інфраструктуру

Експорт електроенергії міг стати причиною атак рф на енергетичну інфраструктуру

Імовірно, однією з причин російських атак на енергооб’єкти України є приєднання до європейського ринку і початок експорту електроенергії
Імовірно, однією з причин російських атак на енергооб’єкти України є приєднання до європейського ринку і початок експорту електроенергії. Про це заявив на форумі “Партнерство для трансатлантичної співпраці в галузі енергетики та клімату” (P-TECC) у Загребі міністр енергетики України Герман Галущенко, якого цитує пресслужба Міненерго.
 
З його слів, Україна продовжує курс на інтеграцію з європейськими енергетичними ринками. Одним з ключових елементів цього процесу стала синхронізація української енергосистеми з європейською ENTSO-E. 
 
«Це було серйозним випробуванням, адже ми від’єдналися від російської і білоруської енергосистем за кілька годин до повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Ми чітко розуміли, що не повернемося до єдиної енергосистеми з агресором, працюватимемо в ізольованому режиму, скільки буде потрібно. Через 21 день, 16 березня, ми синхронізувалися з континентальною європейською системою», – розповів Галущенко.
 
Міністр припустив, що "однією з причин російських атак на енергооб’єкти України є приєднання до європейського ринку і початок експорту електроенергії, який допоміг Європі зменшити залежність від російського газу та вугілля".
 
Також очільник Міненерго представив учасникам заходу бачення майбутньої української енергосистеми, яка базується на визначених Президентом України Володимиром Зеленським таких стратегічних напрямках: чиста та безпечна енергетика, в основі якої - децентралізована енергосистема.
 

«Децентралізація генеруючих потужностей – одне з найголовніших короткострокових завдань, особливо з врахуванням підготовки до наступного опалювального сезону. Ми будемо робити це так швидко, як це можливо. Тут ключову роль можуть відіграти газові турбіни та газопоршнева генерація, а також відновлювальні джерела енергії», - додав Герман Галущенко. 

 
Коментарі (0)