ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕкспорт української електрики у РФ та Білорусь не планується

Експорт української електрики у РФ та Білорусь не планується

Інформація на сайті “Укренерго” не стосується експорту електроенергії у РФ чи Білорусь

Інформація на сайті “Укренерго” не стосується експорту електроенергії у РФ чи Білорусь. Про це повідомив радник в.о. міністра енергетики Олександр Трохимець у Facebook.

“На сайті Укренерго з'явилась новина, нібито відновлюється експорт електроенергії в Росію та Білорусь. Насправді ніякий експорт не відновлюється. Бо його і не було. Натомість був імпорт”, - розповідає він.

За даними Трохимця:

- у 2019-му році імпорт електроенергії з РФ склав 53.399 млн кВт*год, з Білорусі - 152.308 млн кВт*год. Експорт - 0.

- у 2020-му році імпорт з РФ - 851,297 млн кВт*год, з Білорусі - 286.264 млн кВт*год. Експорт - 0.

За його словами, це достатньо серйозний обсяг імпорту електроенергії, який заміщує зокрема українську атомну енергетику. Доступ до спроможності, про що й повідомив “Укренерго” – не означає початок експорту.

“Маніпуляція в тому, що відновлюється не експорт чи імпорт (з правової точки зору), а доступ до пропускної спроможності за напрямками Україна-Білорусь та Україна-Росія. Це означає, що той, хто придбає цей доступ матиме можливість як експортувати в РФ та Білорусь, так і імпортувати електроенергію звідти. Але ж ми знаємо, що ні Росія, ні Білорусь на свої ринки електроенергії українських виробників не допускають. Тому ніякого експорту не буде”, - зазначив Трохимець.

Водночас, треба непокоїтися за імпорт електроенергії в Україну з цих країн, наголошує він.

“В той час, коли команда Міністерства енергетики України на чолі з Ольгою Буславець робить все для виходу з енергетичної кризи, НКРЕКП робить все навпаки. Бо саме до повноважень Комісії належить призупинка імпорту, як вони вже це зробили у квітні", -  повідомив радник.

 

 
Коментарі (0)