ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕлектроенергія для промисловості дорожчає незважаючи на здешевлення енергоносіїв

Електроенергія для промисловості дорожчає незважаючи на здешевлення енергоносіїв

В останній тиждень березня в Україні зафіксовано різке зростання цін на електроенергію для промислових споживачів

В останній тиждень березня в Україні зафіксовано різке зростання цін на електроенергію для промислових споживачів. Тариф зріс з 1,3 грн. за кВт-годину до безпрецедентних 1,68 грн. за кВт-годину, або на 35% по відношенню до лютого (без урахування витрат на передачу, розподіл і постачання електроенергії - ред.). Про це йдеться в повідомленні промислової компанії "Інтерпайп".

"В даний час підвищення ціни суперечить всім економічним індикаторам, - підкреслюють промисловці. - Вартість енергоносіїв (нафти, природного газу, вугілля) у всьому світі впала до рекордних позначок. В Україні була рекордно тепла зима, промислове виробництво знизилося, а, отже, скоротилася споживання е / е. у таких умовах підвищення тарифу виглядає абсурдним. на сьогоднішній день ціна на електроенергію в Україні вдвічі вища, ніж в країнах Європи ".

Спочатку Нацкомісія з регулювання ціни на компослуги і електроенергію додала додатковий піковий час, що призвело до зростання ціни на 10%. Потім НЕК "Укренерго" обмежив імпорт електроенергії. А в кінці березня НАЕК "Енергоатом" в односторонньому порядку обмежила відпустку е / енергії, що продається по PSO-зобов'язаннями, на адресу держпідприємства "Гарантований покупець" і розпочала продаж на ринку на добу вперед (РДН) за максимальною ціною "прайс-кепа". На 30 березня ціна на е / е виросла на 35% по відношенню до лютого.

"Інтерпайп" закликає прем'єр-міністра України Дениса Шмигаль і НКРЕКУ вжити необхідних регуляторних заходів для стабілізації ринку електроенергії. Уряду необхідно вжити заходів щодо недопущення підняття цін на електроенергію одним з ключових гравців НАЕК "Енергоатом".

"Де промисловість не зміг добити коронавірус, її доб'є тариф на електроенергію. На тлі пандемії COVID-19 уряди Європи та США розробляють плани підтримки промисловості, вводять додаткові інструменти стабілізації бізнесу, - зазначає директор з економіки та фінансів" Інтерпайп "Денис Морозов. - В Україні ситуація протилежна. ми, як бізнес, вирішуємо проблеми доставки співробітників, забезпечення їх засобами захисту, закуповуємо обладнання для локальних лікарень. І все це на тлі падіння обсягів замовлень. У відповідь ми отримуємо 35% -ний зростання цін на е / е і, як наслідок, істотне погіршення нашої конкурентоспроможності на ринку, що падає. У "Інтерпайп" працює 11 тисяч співробітників, близько 50 тисяч членів їх сімей залежать від того, чи зможе компанія працювати в нинішніх умовах ".

 

 
Коментарі (0)