ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕлектроенергія з СЕС та ВЕС продаватиметься на енергетичній біржі

Електроенергія з СЕС та ВЕС продаватиметься на енергетичній біржі

Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами»

Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами», постанова була опублікована в офіційний пресі. Про це повідомляє пресслужба УЕБ.

Постанова відкриває можливість продажу електричної енергії, що вироблена з альтернативних джерел енергії, за двосторонніми договорами на аукціонах у формі спеціальних сесій. Згідно з документом, визначається послідовність проведення спеціальних сесій та терміни відпуску електроенергії. Протягом місяця може відбутися три таких сесії: перша сесія — до 1 числа кожного розрахункового місяця, зі строком виконання один місяць, що є наступним за місяцем, у якому проводиться такий аукціон; друга сесія — до 8 числа кожного розрахункового місяця, зі строком виконання друга та третя декади місяця у місяці, у якому проводиться такий аукціон; третя сесія — до 18 числа кожного розрахункового місяця, зі строком виконання третя декада місяця, у якому проводиться такий аукціон.

Заявка на аукціон подається «Гарантованим покупцем» із зазначенням стартової ціни, що буде визначатися спеціальною формулою, встановленою порядком проведення спеціальної сесії. Згідно з формулою ціна враховує середньозважену ціну та обсяг продажу на сегментах оптового ринку на кожну торгову годину та кількість розрахункових періодів продукту в рамках однієї торгової доби. Порядком передбачено продаж електроенергії за ціною не нижче стартової, тобто аукціон буде відбуватися на підвищення ціни.

«На сьогодні частка небалансів для ВДЕ залишається досить високою. Ми отримали механізм, що дає можливість Гарантованому покупцю продавати електроенергію за двосторонніми договорами на біржі, і цим самим компенсувати надлишки електроенергії. Це дозволяє стабілізувати ситуацію що склалася на ринку “зеленої” енергії та залучити нових учасників до аукціонів на УЕБ», –підкреслює Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.

 

 
Коментарі (0)