ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕлектроенергією з Хмельницької АЕС буде торгувати міжнародний консорціум

Електроенергією з Хмельницької АЕС буде торгувати міжнародний консорціум

Консорціум Ukraine Power Bridge Company Ltd (UPBCL) в складі Polenergia International S.ar.l., Westinghouse Electric Sweden AB і EDF Trading Ltd визнаний переможцем конкурсу з відбору приватного інвестора для реалізації проекту "Енергетичний міст" Україна

Консорціум Ukraine Power Bridge Company Ltd (UPBCL) в складі Polenergia International S.ar.l., Westinghouse Electric Sweden AB і EDF Trading Ltd визнаний переможцем конкурсу з відбору приватного інвестора для реалізації проекту "Енергетичний міст" Україна-ЄС".

"Визначити переможцем конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо проекту" Енергетичний міст "Україна - Європейський Союз" компанію "Юкрейн пауер бридж компані лімітед", - йдеться в протоколі конкурсної комісії, який разом з наказом міністерства енергетики та вугільної промисловості про його затвердження оприлюднений на сайті відомства.

Як зазначається, подане консорціумом пропозиція відповідає вимогам аукціонної документації. Компанія UPBCL, заснована Polenergia (польська приватна енергетична група) і зареєстрована в Ірландії в лютому 2019 року, стала єдиним учасником цього конкурсу. Згідно з її заявці, очікуваний термін виконання програми розвитку міждержавних електромереж складе 13 кварталів, програм підвищення ефективності АЕС і нарощування потужності - 28 кварталів. Обсяг інвестицій UPBCL оцінила в 47,7 млн ​​євро, 108,6 млн євро і 87,2 млн євро відповідно. У наказі міністерства йдеться, що дата старту переговорів з переможцем - 2 вересня 2019 року.

Нагадаємо, Міненерговугілля України в січні поточного року оголосило конкурс з вибору інвестора для будівництва енергетичного моста в рамках ДПП. Мета проекту полягає в інтеграції об'єднаної енергетичної системи України з європейською енергосистемою ENTSO-E шляхом експорту електроенергії в країни ЄС і створення на цій основі механізму фінансового забезпечення розвитку генеруючих потужностей атомної енергетики. З переможцем планувалося укласти "змішаний договір в рамках державно-приватного партнерства" на термін 23 роки і 3 місяці. Енергоміст передбачає організацію видачі потужності з блоку №2 Хмельницької АЕС (ХАЕС) в енергосистему ЕСпутем включення його до складу Бурштинського енергоострова разом з підстанцією "Західноукраїнська" і ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща).

Отримувані від експорту електроенергії з цього блоку кошти планується використовувати для фінансування будівництва блоків №3-4 ХАЕС. Термін експлуатації 1-го блоку ХАЕС закінчився в 2018 році. На сайті станції йдеться, що з листопада минулого року він перебуває в плановому середньому ремонті. Фактично НАЕК "Енергоатом" (оператор всіх діючих АЕС України) повинна буде передавати приватному партнеру електроенергію з другого блоку ХАЕС на кордоні з ЄС, який буде її реалізовувати за середньозваженими цінами продажів енергетичних бірж Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі. За підсумками реалізації електроенергії приватний партнер повинен здійснювати її оплату "Енергоатому" за вирахуванням своїх інвестицій, премій за внесення інвестиції, понесені при продажах операційні витрати і маржі від операційної прибутку.

 

 
Коментарі (0)