ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЕнергія з ВДЕ дожене вугільну вже у 2024 році

Енергія з ВДЕ дожене вугільну вже у 2024 році

Зелена енергія потенційно стане найбільшим джерелом електроенергії та вперше задовольнить одну третину світового постачання електроенергії

 

Частка ВДЕ у світовому виробництві електроенергії досягне 33% у 2024 році Новий звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що частка відновлюваної енергії у світовому виробництві електроенергії може перевищити вугільну генерацію вже у 2024 році. 

Зелена енергія потенційно стане найбільшим джерелом електроенергії та вперше задовольнить одну третину світового постачання електроенергії, повідомляє Daily Sabah. Зазначається, що, залежно від сприятливих погодних умов, виробництво електроенергії з вугілля дещо впаде у 2023 та 2024 роках. 

За цей час ВДЕ має задовольнити весь додатковий попит на електроенергію. Очікується, що виробництво електроенергії з викопного палива впаде вчетверо за шість років, демонструючи структурний спад. Частка ВДЕ у світовому виробництві електроенергії становила 22% у 2014 році. За прогнозами вона досягне 33% у 2024 році, тобто за цей період зросте на 50%. 

"Навіть якщо відновлювані джерела енергії не перевищать вугілля наступного року, між ними буде дуже невелика різниця. У будь-якому випадку наступного року відновлювані джерела енергії забезпечуватимуть одну третину світового виробництва електроенергії", — сказав аналітик з електроенергетики МЕА Ерен Кам. 

Він підкреслив, що глобальні зелені потужності зростають експоненціально. Це зменшить потребу у викопному паливі для виробництва електроенергії.  Кам додав, що зростання виробництва має підтримуватися збільшенням інвестицій в електромережі. 

В іншому разі це призведе до затримки: декарбонізації глобальних енергетичних систем; зростання виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Ща прогнозами МЕА, глобальні інвестиції в енергетику у 2023 році становитимуть близько $2,8 трильйона, з яких $1,7 трильйона піде на “чисту” енергію, а саме на: відновлювану енергетику; ядерну енергію; електричні мережі; зберігання енергії; паливо з низьким рівнем викидів; підвищення ефективності; електрифікацію.

 

 

 
Коментарі (0)