ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Енергоатом» і «Укргідроенерго» відмовляться від послуг «ГарПока»

«Енергоатом» і «Укргідроенерго» відмовляться від послуг «ГарПока»

Кабмін виключив ДП "Гарантований покупець" з переліку суб'єктів господарювання, задіяних у ПСО по населенню

 

Кабінет Міністрів зобов'язав постачальників універсальних послуг (ПУУ), які здійснюють постачання електроенергії побутовим споживачам, а також НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго", на яких покладено спецобязательства щодо забезпечення електроенергії населення, до 15 травня укласти двосторонні договори на поставки ресурсу в обсягах, необхідних для споживання в червні.

Про це свідчить відповідна постанова №439 від 28 квітня, передає Інтерфакс-Україна.

Таким чином, Кабмін виключив ДП "Гарантований покупець" з переліку суб'єктів господарювання, задіяних у ПСО по населенню.

Договори між ПУУ і генерацією будуть діяти з 1 червня.

Згідно з постановою, ціна е / е, по якій генкомпанії продаватимуть її ПУУ, визначається як різниця між середньозваженою фіксованою ціною для населення (1,68 грн / кВт-год) і тарифами на послуги з передачі, розподілу електроенергії та на послуги ПУУ, але не менше 10 грн / МВт-год (0,01 грн / кВт-год).

Згідно з чинним ПСО, ДП "Гарантований покупець" ( "ГарПок") зараз купує ресурс у НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укгідроенерго" по 15 коп / кВт-год і по 1 коп / кВт-год відповідно і продає її постачальникам універсальних послуг для поставок побутовим споживачам.

"ГарПок" неодноразово звинувачував "Енергоатом" в недопоставки необхідного обсягу, в результаті чого йому доводилося закуповувати ресурс на ринку за ринковими цінами, "Енергоатом" в свою чергу вказував "ГарПоку" на завищені обсяги необхідного населенню ресурсу.

Зокрема, в січні-лютому 2021 року "ГарПок" закупив на ринку 734,059 тис. МВт-год електроенергії, крім закупівель у НАЕК "Енергоатом", що склало 6,48% всього обсягу електроенергії, проданої ПУУ для потреб населення.

НКРЕКУ 10 березня оштрафувала "Енергоатом" на 170 тис. Грн за недостатні обсяги продажів "гарантував покупцеві" електроенергії для потреб населення в січні цього року в рамках виконання ПСО і зобов'язала його забезпечити в кожному розрахунковому місяці продаж "ГарПоку" електроенергії на електронних аукціонах в погодинних обсягах, необхідних для потреб побутових споживачів в ОЕС.

"Енергоатом" заявив, що буде оскаржувати в суді це рішення.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)