ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВ«Енергоатом» модернізує ЗАЕС словауьким обладнанням

«Енергоатом» модернізує ЗАЕС словауьким обладнанням

ДП "НАЕК "Енергоатом" 29 жовтня уклало угоду з компанією VUJE a.s. (Словаччина) про закупівлю обладнання для Запорізької АЕС на 1,64 млн євро, або 50,02 млн грн

 

ДП "НАЕК "Енергоатом" 29 жовтня уклало угоду з компанією VUJE a.s. (Словаччина) про закупівлю обладнання для Запорізької АЕС на 1,64 млн євро, або 50,02 млн грн. Про це повідомляється у системі ProZorro, передають Наші гроші.

Протягом року виробник поставить на ЗАЕС систему автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів ПГВ-1000 методом зварювання.

Комплект системи включає маніпулятор, модуль глушіння, блок живлення, з’єднувальні кабелі, блок аудіозв’язку, відеосистему, рекордер, головку для встановлення заглушки, свердлильну головку, зварювальну головку, набір для зачищення зварювальних швів, пересувний контейнер, контейнер зберігання, вагон-лабораторію, промисловий пилосос, систему осушування колектора, а також стенд для налаштування, випробувань та навчання.

Ще виробник проведе навчання для персоналу ЗАЕС і функціональні випробування на її майданчику, а також надасть технічну підтримку при першому застосуванні системи.

Закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на відсутність конкуренції з технічних причин. Система необхідна для глушіння теплообмінних труб, які виявились дефектними за результатами вихрострумового контролю. Нині для механічного глушіння використовується модуль механічного глушіння на базі маніпулятора SM-14, поставлений на ЗАЕС у 1997 році, строк експлуатації якого сплив.

Однак Держатомрегулювання давно заборонило ручне зварювання, тому замовник закуповує систему для автоматизованого зварювання. За його словами, єдиним виробником такої системи є словацька VUJE a.s., яка нікому не надавала дилерські повноваження. Держатомрегулювання підтвердило, що не погоджувало технічні документи інших виробників.

Також "Енергоатом" повідомив, що системи глушіння VUJE, a.s. використовуються на усіх АЕС України не один рік.

Акціонерами словацького виробника VUJE a.s. у реєстрі є Золтан Гаршаниі (не плутати зі словацьким футболістом-тезкою) і Матей Корец.

Згідно ProZorro, із 2019 року фірма отримала лише два підряди ХАЕС на суму 2,82 млн грн. Але галузеві та місцеві медіа писали, що в 2016-2017 роках системи автоматизованого дистанційного глушіння теплообмінних труб парогенераторів її виробництва встановили на РАЕС. Імовірно, ті закупівлі провели ще в нині закритому "Віснику держзакупівель".

 

 

 
Коментарі (0)