ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Енергоатом» планує переробляти ядерні відходи у Франції

«Енергоатом» планує переробляти ядерні відходи у Франції

НАЕК «Енергоатом» підписав контракт з компанією Orano на проведення оцінки можливості практичної реалізації послуг з переробки відпрацьованих паливних збірок українських реакторів типу ВВЕР-1000 на заводі Ла-Аг (Франція).

НАЕК «Енергоатом» підписав контракт з компанією Orano на проведення оцінки можливості практичної реалізації послуг з переробки відпрацьованих паливних збірок українських реакторів типу ВВЕР-1000 на заводі Ла-Аг (Франція).

Контракт підписали перший віце-президент - технічний директор НАЕК "Енергоатом" Олександр Шавлак і старший виконавчий віце-президент підрозділу по переробці компанії Orano Паскаль Аубре, передає БізнесЦензор з посиланням на прес-службу української компанії.

Як наголошується в повідомленні, після завершення експлуатації в енергетичному реакторі відпрацьоване ядерне паливо містить 96% матеріалів, що підлягають вторинній переробці, і 4% кінцевих відходів.

Процес, реалізований на заводі в Ла-Аг компанії Orano, полягає у виділенні матеріалів, придатних для повторного застосування для виробництва електроенергії, з кінцевих відходів, що піддаються безпечної і надійної переробки та упаковці.

"Перший крок цього процесу, що проводиться дистанційно і в повністю автоматизованому режимі, називається різання і розчинення. На цьому етапі металева оболонка паливних збірок, яка містить матеріали, ріжеться на фрагменти 35 мм з метою подальшої переробки. Металеві фрагменти промивають і ущільнюють, використовуючи прес зусиллям 2,5 тис. тонн, що зменшує обсяг відходів в 5 разів ", - сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, на початку року французька Areva, один з найбільших виробників обладнання для атомної галузі, змінила назву на Orano.

Нагадаємо, президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський влітку 2015 року повідомив, що французька AREVA, запропонувавши найнижчу ціну, виграла конкурс на поставку збагаченого уранового продукту, який буде використаний для виробництва паливних збірок Westinghouse для українських АЕС.

Також "Енергоатом" спільно з компанією Areva вивчає можливість переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-1000 АЕС України на потужностях французької компанії.

 

 
Коментарі (0)