ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕнергоатом: Відтермінування ринку електроенергії неприйнятне

Енергоатом: Відтермінування ринку електроенергії неприйнятне

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський переконаний, що впровадженні нової моделі ринку електричної енергії в Україні має відбутись 1 липня

Президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський переконаний, що впровадженні нової моделі ринку електричної енергії в Україні має відбутись 1 липня.

Як повідомили в компанії, про це Недашковський заявив, коментуючи на прохання журналістів підсумки наради з питань впровадження нового ринку електроенергії, яка відбулась 28 травня у Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України замість запланованого раніше засідання Комітету, яке не відбулось через відсутність кворуму.

Недашковський наголосив, що Енергоатом неодноразово офіційно заявляв і продовжує наполягати на тому, що закон «Про ринок електричної енергії» має бути виконаний.

«З 1 липня має бути введена повномасштабна нова модель ринку. І неготовність окремих учасників енергоринку не позбавляє їх від відповідальності, як не позбавляє і усіх інших від відповідальності за виконання законів. Закон про ринок електроенергії був прийнятий, в усіх було достатньо часу для того щоб підготуватися», - зазначив очільник Енергоатома.

За його словами, найбільш часто згадувана на нараді причина відтермінування запуску ринку, полягає у неготовності відповідного програмного забезпечення. «Нам кажуть, що воно некоректно працює, що воно не пройшло тестування. Але ніхто не каже скільки часу знадобиться для того, щоб його відтестувати – місяць чи півтора роки. Пройде рік і ми знову будемо бачити якісь недоліки. Тому я вважаю, що неготовність програмного забезпечення не може бути причиною перенесення ринку, як не може бути причиною і недосконалість комерційного обліку. Нам говорять про можливі небаланси комерційного обліку. Але є достатньо компенсаційних механізмів, які дозволять на перехідний період вирішити проблему небалансів», – пояснив Недашковський.

Він додав, що «відтермінування впровадження нового ринку призведе лише до того, що ще рік будуть функціонувати такі корупційні схеми як «Роттердам+». Триватиме регулювання ринку в ручному режимі, як це відбувається сьогодні, але нам кажуть, що треба нову модель відкласти, щоб продовжувати жити в поганій існуючій моделі ринку».

Недашковський окремо наголосив, що побутові споживачі не постраждають від введення нової моделі ринку. «Згідно із постановою Уряду, яка була прийнята минулого тижні, Енергоатом постачатиме до 40% свого товарного відпуску електроенергії, як постачальник універсальних послуг, по тій ціні, яку НКРЕКП назве економічно обґрунтованою для утримання тарифу для побутових споживачів . Таким чином, побутові споживачі отримуватимуть електроенергію за тією ціною, за якою вони отримують її і зараз», - запевнив президент Енергоатома.

 

 
Коментарі (0)