ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ«Енергоатом» вимагає скасувати «Роттердам +»

«Енергоатом» вимагає скасувати «Роттердам +»

НАЕК "Енергоатом" оскаржив в Антимонопольному комітеті (АМКУ) порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії

НАЕК "Енергоатом" оскаржив в Антимонопольному комітеті (АМКУ) порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії в частині обліку ціни на вугілля з прив'язкою до індексу АРI2 в портах Амстердама - Роттердама - Антверпена з доставкою в Україну (так звана формула " Роттердам + ").

Про це повідомляє прес-служба АМКУ, передає БізнесЦензор.

Згідно з повідомленням, Антимонопольний комітет отримав заяву ДП "НАЕК" Енергоатом "про можливе порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) 21 грудня 2018 року.

"Енергоатом" просить Комітет прийняти рішення про припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції шляхом зобов'язання НКРЕКУ скасувати пункт 3.1. Постанови НКРЕКУ від 3 березня 2016 року №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії" в частині розрахунку прогнозної ціни продажу електроенергії з використанням у формулі показників індикативної ціни вугілля та ціни транспортування ", - сказано в повідомленні.

На думку заявника, вказаний пункт постанови НКРЕКУ привів до перерозподілу коштів оптового ринку електроенергії на користь генеруючих компаній ТЕС за рахунок відповідного зниження тарифу на електричну енергію АЕС.

"З метою отримання інформації, яка б підтверджувала або спростовує викладені в заяві обставини, Комітетом направлено вимоги про надання інформації, зокрема, до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НКРЕКУ, ДП" НАЕК "Енергоатом" та ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", - повідомили в АМКУ.

Нагадаємо, пунктом 3.1. Постановою НКРЕКУ №289 від 3 березня 2016 року встановлено формула розрахунку прогнозної ціни продажу електричної енергії в ОРЕ виробниками, які працюють за ціновими заявками.

При цьому у формулі учена індикативна ціна вугілля, яка визначається на підставі середньої ціни на європейському ринку (на основі середніх індексів АРI2 на умовах CIF в основних портах Західної Європи Амстердам - ​​Роттердам - ​​Антверпен) за 12 місяців, що передують місяцю встановлення прогнозованої оптової ринкової ціни, а також ціни транспортування вугілля до українських портів, перевалки та доставки на склади залізничним транспортом.

Відзначимо, що переважна більшість використовуваного на ТЕС вугілля видобувається в Україні, а не імпортується, хоча вартість всього палива враховується в тарифі за вищевказаною формулою.

Раніше глава енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко заявляв, що компанія має намір мінімізувати імпорт вугілля, максимально завантажуючи свою теплову генерацію вугіллям власних шахт.

Так, в період з січня по вересень 2018 роки для потреб теплової генерації "ДТЕК Енерго" було імпортовано 1,9 млн тонн вугілля, в тому числі з 1,2 млн тонн - з російських шахт ДТЕК в Ростовській області. Таким чином, на світовому ринку ДТЕК закупив тільки 0,7 млн ​​тонн вугілля або близько 4% спожитого палива. У той же час видобуток вугілля підприємствами групи ДТЕК в січні-вересні 2018 року склала 19,99 млн тонн, що на 4,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

При цьому вуглевидобувні підприємства "ДТЕК Енерго" в 2017 році виробили 24,2 млн тонн енергетичного вугілля, що складає 86,1% від загального виробництва енергетичного вугілля в країні, яке склало 28,11 млн т.

Нагадаємо, НАБУ підозрює главу і членів Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) в змові з енергогенеруючими компаніями при затвердженні формули по визначенню оптової ціни електроенергії, яка відома як "Роттердам +".

Розслідуванням НАБУ встановлено, що зазначена формула створює умови для отримання ГК ТЕС надприбутків за рахунок обліку в їх тарифі завищеною вартістю вугілля.

 

 
Коментарі (0)