ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Енергоатом» завершив будівництво сховища ядерних відходів на 70%

«Енергоатом» завершив будівництво сховища ядерних відходів на 70%

Обсяг виконаних будівельних робіт зі спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) без урахування установки обладнання перевищив 70%

 

Обсяг виконаних будівельних робіт зі спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) без урахування установки обладнання перевищив 70%, повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський. Про це з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє БізнесЦензор.

"В середньому ми оцінюємо будівельну готовність в 72%. Роботи ведуться чітко за графіком, який передбачає завершення в першому кварталі наступного року будівельних робіт і початок пуско-налагоджувальних робіт, введення в другому кварталі 2020 року в експлуатацію першого пускового комплексу цього об'єкта, яке повинно завершитися встановленням перших контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом в зоні зберігання ", - уточнив він.

Недашковський також додав, що в даний час "Енергоатом" прийняв 47 з 56 одиниць основного і допоміжного обладнання.

В даний час також проводиться підготовка трьох АЕС, з яких ВЯП будуть вивозити в ЦСВЯП (Південно-Української, Хмельницької і Рівненської). Зокрема, на об'єктах здійснюється модернізація перевантажувального обладнання, яка дозволить станціям працювати з технологіями Holtec International.

Президент НАЕК також повідомив, що "Енергоатом" розглядає можливість зберігання ВЯП також Запорізької АЕС.

В кінці 2017 року »Енергоатом", фінансова установа уряду США Overseas Private Investment Corporation (OPIC) і Central Storage Safety Project Trust (CSSPT, обидва - США) підписали кредитну угоду на будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Контрактом передбачена поставка компанією Holtec спеціального обладнання для сухого зберігання ВЯП і його транспортування, а також надання Україні технологій, які будуть застосовані, як на блоках АЕС, так і під час перевезення ВЯП з АЕС в ЦСВЯП, а також в самому сховищі.

Будівництво ЦСВЯП, розпочате в листопаді 2017 року, дозволить "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке в даний час здебільшого вивозиться на тимчасове зберігання в РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП не користується лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000). Її відпрацьоване паливо зберігається в пристанційному сховище ВЯП сухого контейнерного типу (ССВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

Спочатку планувалося, що після спорудження на ЦСВЯП буде вивозиться паливо з РАЕС, ХАЕС, ЮУАЕС.

 

 

 
Коментарі (0)