ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЄС допоможе впровадженню в Україні программі з енергозбереження

ЄС допоможе впровадженню в Україні программі з енергозбереження

Україна за підтримки Європейського Союзу буде впроваджувати велику програму по енергомодернізації.

 

Україна за підтримки Європейського Союзу буде впроваджувати велику програму по енергомодернізації.

Про це заявив президент Володимир Зеленський за підсумками 23-го саміту Україна - ЄС у Києві, інформує Цензор.НЕТ з посиланням на прес-службу президента.

Глава держави зазначив, що на переговорах питання енергобезпеки було приділено багато часу.

"У нас є велика програма з енергозбереження. Це стосується не тільки утеплення кожного будинку. На цю програму України сьогодні потрібно близько 300 млрд гривень - щодо енергозбереження, заміни мереж по всій нашій країні. Ми бачимо, що цю програму можемо впровадити. Ми точно її впровадимо. За підтримки фахівців і фінансової допомоги з боку країн ЄС це буде швидше. Але в будь-якому випадку ми це вже будемо починати робити в наступному році - ми не можемо чекати, коли нам загрожує сусід відключенням або зменшенням обсягу газу. ми повинні бути дійсно незалежними ", - сказав Зеленський.

За його словами, ця програма буде детально обговорюватися з партнерами по ЄС. Президент також зазначив, що в Україні буде розвиватися атомна енергетика, особливо після підписання меморандуму між американською компанією Westinghouse і НАЕК "Енергоатом".

"Енергетична незалежність держави дуже важлива. Але в будь-якому випадку для нас важливо зберегти транзит газу по нашій території", - підкреслив Зеленський.

Зі свого боку президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що українські і європейські експерти розглядають різні сценарії. За її словами, є кілька напрямків роботи: транзит газу через територію України і дохід від нього, безпеку поставок газу і стратегічні можливості газових сховищ.

"Ми опрацьовуємо всі ці сценарії. Головне - це енергонезалежність, яка важлива для України так само, як і для ЄС. Це розумна інвестиція - інвестувати у відновлювану енергетику, невикопного енергоносії і мати можливість кращої інвестиційної стратегії в енергоефективність, тому що коли ви досягаєте енергоефективності , ви не витрачаєте даремно енергію, ви оптимізуєте енергоспоживання і енергопостачання ", - підсумувала фон дер Ляйен.

 

 

 
Коментарі (0)