ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄС готується: Росія може перекрити газ Україні

ЄС готується: Росія може перекрити газ Україні

У ЄС активно обговорють, як звільнитися від «газового рабства» Росії, а також що робити, якщо конфлікти РФ та України затягнуться і «Газпром» перекриє «блакитне» паливо Києву.

ЄС розроблює план, що робити, якщо Росія зупинить газопостачання для України. Такі заходи спрямовані на подолання енергодефіциту в разі припинення поставок російського газу, пише DW. Про це заявив Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер на міжнародній конференції з енергетики в Брюсселі.

«В розробленому плані буде міститися інформація про диверсифікацію джерел, маршрути і постачальників», – заявив пан Еттінгер. У плані, зокрема, йдеться, про необхідність поповнення сховищ енергоносіїв, розроблення національних планів дій у надзвичайних ситуаціях та забезпечення поставок газу членам ЄС на сході Європи. Газопостачання деяких східноєвропейських країн, таких як Естонія і Болгарія, на 100 відсотків залежить від Росії. Польща забезпечується російським газом на 60 відсотків.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск представив на конференції в Брюсселі план так званого «Енергетичного союзу», який передбачає ліквідацію  «газового рабства» шляхом будівництва транснаціональних газопроводів і сховищ енергоносіїв в Європі. Крім того, польський політик запропонував створити в Євросоюзі централізовану структуру із закупівель газу.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Єврокомісія візьме під контроль кілька українських підприємств. У їх низку потрапили «Нафтогаз» та «Укравтодор». ЄС буде слідкувати за фінансами компаній.
 
Коментарі (0)