ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄС може ввести податок на імпорт «брудної» електроенергії

ЄС може ввести податок на імпорт «брудної» електроенергії

Нетто-імпорт електроенергії в країни ЄС зріс з 3 млрд кВт-год у 2017 році до 21 млрд кВт-год в 2019 році (приріст 600%)

Народний депутат від партії Слуга народу, голова комітету з питань енергетики та ЖКГ у Верховній Раді Андрій Герус не виключає того, що Європейський Союз може ввести екологічний податок на так звану "брудну" електроенергію, яка імпортується з сусідніх країн. Про це парламентарій написав на персональній сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Нетто-імпорт електроенергії в країни ЄС зріс з 3 млрд кВт-год у 2017 році до 21 млрд кВт-год в 2019 році (приріст 600%) говориться в дослідженні британського аналітичного центру Sandbag, яке було опубліковано 30 січня. Такий імпорт - це еквівалент викидів в розмірі 26 млн тонн СО2 ", - зазначив Герус.

Він вважає, що більшість такої електроенергії надійшло з країн, що не мають або мають низький податок на вуглецеві викиди. І як експерт в області електроенергетики, діючий нардеп вважає, що в Європі все більш поширеним стає думка, що таким чином європейці фактично стимулюють виробництво неекологічної електроенергії в так званих "вуглецевих офшорах" (сусідніх країнах). Якби цей імпорт був обкладений податком на вуглецеві викиди, то надходження до бюджету країни ЄС становили б 630 млн євро.

"В зв'язки з цим Єврокомісія аналізує зараз введення нового податку на вуглецеві викиди при імпорті електроенергії, так званий border carbon adjustment (BCA), щоб зменшити стимули використання вугілля в сусідніх до ЄС країнах, де немає відповідних екологічних податків. Екологія - один з ключових пріоритетів нового президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн ", - написав у своїх нотатках Герус.

Він констатує, що на жаль, історично в Україні недостатньо уваги приділялося екологічної складової при виробництві електроенергії на ТЕС. На сьогоднішній день немає фільтрів, немає відповідних екологічних норм, немає плати за передачу е / е при експорті. Така ситуація може призвести до того, що всі такі пільги для української сторони будуть ліквідовані податком з європейської сторони - наповниться європейський, а не український бюджет.

"На мою думку, більш правильно було б, щоб на українських ТЕС встановлювалися відповідні фільтри, сплачувалися відповідні екологічні податки і було наближення до європейських екологічних стандартів. Тоді в української сторони були б сильні аргументи, щоб показувати екологічний прогрес і опонувати введенню таких податків з європейської боку. І чим швидше самі учасники ринку це зрозуміють, тим краще буде для всіх ", - резюмумвав народний депутат Андрій Герус.

На підтвердження своїх висновків парламентарій привів посилання на звіт британського аналітичного центру Sandbag, де на сторінках 22-24 наведено дані про відповідної галузі в Україні.

 

 
Коментарі (0)