ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЄС не виділить черговий транш без прийняття закону «Про ринок електроенергії»

ЄС не виділить черговий транш без прийняття закону «Про ринок електроенергії»

Прийняття закону є обов'язковою умовою виділення 3-го траншу макрофінансової допомоги в розмірі EUR600 млн

Уповільнення процесу прийняття закону "Про ринок електроенергії" (№4493) буде мати для України низку негативних наслідків, в тому числі затримку з виділенням EUR600 млн третього траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу, повідомив перший секретар представництва ЄС в Україні Хосе Мануель Эрнандез.

"Прийняття закону є обов'язковою умовою виділення 3-го траншу макрофінансової допомоги в розмірі EUR600 млн", - сказав він у ході "круглого столу", організованого інтернет-ресурсом "Энергореформа" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Х. М. Эрнандез також зазначив, що відсутність цього закону та підзаконних актів до нього у зарубіжних інвесторів збережуться сумніви з приводу прозорості фінансових потоків в українській енергетиці. "У цих умовах потенційним інвесторам буде дуже складно приймати рішення про інвестування в енергосектор України", - вважає представник ЄС.

Він висловив думку, що без закону "Про ринок електроенергії України" співробітництво ЄС та України в енергетичному секторі буде виглядати дуже обмеженим.

"Закон є основою для створення комерційних і технічних умов інтеграції українських та європейських енергетичних ринків", - сказав перший секретар представництва ЄС в Україні.

"Як тільки закон буде прийнятий, українська сторона зможе скористатися всіма можливостями, включаючи фінансові, які передбачені нашим співробітництвом у цій сфері", - зазначив Х. М. Эрнандез.

Як повідомлялося, законопроект "Про ринок електричної енергії України" Рада прийняла в першому читанні 22 вересня. До другого читання до документа подано понад 1135 правок, їх працювала спеціально створена робоча група.

Законопроект передбачає дворічний перехідний період з моменту вступу його в силу на впровадження всіх сегментів нового ринку, в тому числі ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

Документ впроваджує норми Третього енергетичного пакету ЄС, у тому числі в питанні розділення компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

 

 
Коментарі (0)