ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄС схвалив поправки до Газової директиви по ПП-2

ЄС схвалив поправки до Газової директиви по ПП-2

Компромісу з цього питання досягли Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС.

«Схвалено угода між Радою країн ЄС під головуванням Румунії та Європарламентом по Газової директиви», - йдеться в повідомленні прес-служби ради.

Переговори тривають з 12 лютого. Нові регуляторні ініціативи ЄС можуть ускладнити роботу «Газпрому» в Європі. Крім того, газопровід «Північний потік-2» може виявитися наполовину порожнім як мінімум в перші кілька років експлуатації.

З поправок слід, що у «Північного потоку-2» повинен бути незалежний від «Газпрому» оператор, а до потужностей повинні мати доступ треті особи. Однак якщо створення незалежного оператора піддається реалізації, то доступ третіх осіб забезпечити неможливо, так як газ в російський кінець труби може подати тільки «Газпром» - єдина компанія, що володіє правом на його експорт. Таким чином, Єврокомісія може заборонити «Газпрому» використовувати газопровід більше ніж наполовину.

Нагадаємо, що проти "Північного потоку - 2" активно виступають Україна, Польща, країни Балтії і США. Вони закликають владу Європейського Союзу заблокувати цей проект, заявляючи, що це "газова голка", яка збільшує залежність європейців від поставок енергоносіїв з РФ.

Україна в разі запуску двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів на рік втратить 2-3 млрд дол. Доходу від транзиту блакитного палива через свою ГТС, а це майже 3% ВВП. Введення в експлуатацію "Північного потоку - 2", вартість якого оцінюється в 9,5 млрд євро, намічений на кінець 2019 року.

Раніше посол США Річард Гренелл відправив листи з погрозами накласти санкції на німецькі компанії, які будують "Північний потік - 2". Маас в зв'язку з цим зазначив, що не його справа говорити послам, що їм дозволено, однак додав, що "самі Сполучені Штати повинні вирішити, чи відповідає подібний стиль профілювання інтересам США".

 
Коментарі (0)